Hoogbouw en brandveiligheid - Iedere situatie is maatwerk
Van woon- en kantoortorens van 100 meter en hoger krijgen we er in rap tempo steeds meer. In Rotterdam is de stedenbouwkundig maximaal toegestane bouwhoogte al 250 meter. Hoe hoger het gebouw, des te groter de consequenties van een brand. In gesprek met Aris Baan, adviseur brandveiligheid bij ABT.
Voor de brandveiligheid van gebouwen tot 70 meter zijn in de regelgeving prestatie-eisen beschreven. Boven de 70 meter wordt de (functionele) eis gesteld dat ‘dezelfde mate van veiligheid’ moet worden verkregen. Omdat de risico's groter worden naarmate het gebouw hoger wordt, zijn dus meer en andere maatregelen nodig. Voor gebouwen van 70 tot 200 meter is daarom de 'hoogbouwrichtlijn' opgesteld, met daarin verschillende maatregelenpakketten. Nu we nog hoger gaan, denkt Rotterdam al na over de brandveiligheid in gebouwen hoger dan 200 meter. Zo is Aris Baan sinds 2020 lid van de klankbordcommissie voor ‘hoogbouw plus’ van de gemeente Rotterdam. Vanwege zijn expertise en ervaring met concrete hoogbouwprojecten in de stad is hem gevraagd mee te denken.
‘Rotterdam loopt voorop, ook normstellend’
Ter illustratie. Het Witte Huis in Rotterdam was bij de opening in 1898 met 43 meter ‘de hoogste wolkenkrabber’ van Nederland, zelfs van Europa werd gezegd. In ons land ging het pas in de jaren zestig serieus de hoogte in. Eerst vooral kantoren, maar vanaf de jaren negentig ook veel woontorens. De Faculteitstoren van het huidige Erasmus MC was in 1969 met 114 meter het hoogste gebouw van ons land. ABT is nu in het kader van brandveiligheid bij het onderhoud van deze toren betrokken.
Volgens de Stichting Hoogbouw zijn er inmiddels 220 gebouwen hoger dan 70 meter. Op korte termijn komen er daar 45bij en de komende tien jaar nog eens 180. Het voorlopig hoogste gebouw is momenteel in aanbouw en wordt, met ruim 200 meter, de Zalmhaventoren in Rotterdam. Aris Baan: “Je kunt Rotterdam zonder overdrijving de hoogbouwhoofdstad van Nederland noemen. De stad loopt voorop, ook normstellend.”
Aris is zelf een geboren en grotendeels getogen Rotterdammer. Hij deed er HTS en vervolgde zijn studie aan TU Eindhoven. Zijn voorkeur voor hoogbouw en brandveiligheid ontstond ooit tijdens een reis naar Hong Kong. “Ik bleef daar omhoogkijken.”