Walter Spangenberg ontvangt eerste Oeuvreprijs VNconstructeurs
02 november 2021

Vandaag mocht onze voormalige collega Walter Spangenberg de VNconstructeurs Oeuvreprijs in ontvangst nemen. Juryvoorzitter Noortje de Geus overhandigde de award op het hoofdpodium van Building Holland tijdens de bekendmaking van de Constructeur van het Jaar. Het is voor het eerst dat de branchevereniging deze juryprijs uitreikt “aan een constructeur die een bijzondere, constante bijdrage heeft geleverd aan ontwerpend en bouwend Nederland en daarvoor wordt erkend door vakgenoten, en door opdrachtgevers, architecten, bouwbedrijven en andere ketenpartners.”

De jury is van mening dat Walter op alle fronten voldoet aan de criteria: opvallend door zijn projecten en de bijdrage aan de ontwikkeling en zichtbaarheid van het vak. De jury roemt zijn breed oeuvre met een grote verscheidenheid aan type projecten en constructiewijze en zijn samenwerking met gerenommeerde architecten “door wie hij erkend wordt als iemand die architectonische ambities kan vertalen in een werkend, maar zeker ook uitvoerbaar constructief ontwerp”. Verder opvallend is “zijn uitgesproken visie op het borgen van veiligheid in zijn ontwerpen”, en zijn bijdragen aan de ontwikkeling van het vak en het uitdragen daarvan met talloze lezingen, publicaties, colleges en interne sessies. 

Afbeelding: Cover boek Walter Spangenberg_3

Walter zette kortgeleden een punt achter zijn 35-jarig dienstverband bij ABT als constructeur en directeur. Hij werkte aan honderden projecten waaronder zeer vernieuwende en aansprekende als het Nationaal Militair Museum, Forum Groningen en Hilton Schiphol. Met zijn boek “Passie voor Constructief Ontwerpen” brengt hij een ode aan de schoonheid van het construeren, pleit hij voor een integrale ontwerpaanpak en inspireert hij met tientallen cases uit zijn loopbaan vakgenoten en studenten.  

Lees hier de volledige tekst van de jury.

Deel dit bericht