10 september 2021

Walter, bedankt! Afscheidssymposium Walter Spangenberg

“Maakt digitalisering de bouwadviseur overbodig?’ Die prikkelende vraag stond centraal op het afscheidssymposium van Walter Spangenberg gisteren. In de afgelopen 35 jaar was hij als constructeur en later directeur actief voor ABT en Oosterhoff. 

In de zonnige tuin van ons kantoor in Velp, of via de livestream, kregen relaties en (oud) collega’s hierover de visie van Francine Houben, partner Mecanoo, de nieuwe Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (Vakwerk architecten) en Ruxandra Cojocaru, data en digital specialist bij ABT en uiteraard van Walter zelf.

Francine Houben: “Digital tools zijn fantastisch en zonder bimmen hadden wij menig project niet kunnen realiseren. Maar ik zie ook issues. Ontwerpen is een gezamenlijk proces dat tijd vraagt, terwijl opdrachtgevers nu van tevoren een volledig uitgedetailleerd ontwerp verwachten. Ik stimuleer onze medewerkers om niet alleen achter de laptop bezig te zijn; die programma’s zijn geen vervanging voor jou als architect. Gebruik je zintuigen. Bovendien wil ik waken voor eenheidsworst; de tools zijn nodig maar als bureau wil je ook je eigen signatuur behouden.”

Francesco Veenstra uitte zijn zorg over de stelling Alles draait om data en digitalisering, ook in de bouw. “We zijn door de digitalisering het middel en het doel gaan omwisselen. De waarde die we toevoegen lijkt verschoven van een gebouw naar ‘enen-en-nullen.” Vanuit zijn rol als Rijksbouwmeester gelooft hij “in de onvermijdelijke verandering: minder gericht op groei, minder gericht op kwantiteit en minder gericht op materiele welvaart; maar juist meer gericht op volhoudbaarheid en duurzaamheid, op meer kwaliteit en op een welzijn.”

Ruxandra Cojocaru benoemde in haar presentatie de verantwoordelijkheid van de huidige generatie om de overgang te maken tussen Walters generatie en de generatie van morgen. “We moeten betere digitale tools ontwerpen waarmee de kennis van onze mentoren kan worden versneld. Zo kunnen we de technische erfenis laten ontwikkelen tot een kracht die toekomstige generaties zal helpen om betere en efficiëntere gebouwen te creëren.”

Walter keek terug op zijn loopbaan én vooruit: “Data en Digitalisering zullen de komende jaren een explosieve vlucht nemen. De kansen zijn eindeloos en in een stroomversnelling zullen vele terugkomende bewerkingen volledig digitaal of geautomatiseerd worden. Ik maak me hier hard voor één bedreiging en doe een pleidooi voor de die-hard techneut, die ons vakgebied kan overzien en helpt de engineeringsfouten te voorkomen.” Hij onthulde bovendien zijn kersverse boek ‘Passie voor constructief ontwerpen’ waarin hij pleit voor een integrale ontwerpaanpak. Die filosofie kreeg hij al vroeg in zijn carrière mee van ABT’s oprichter Jaap Oosterhoff.

Gerard Doos, bestuursvoorzitter Oosterhoff, memoreerde hun intensieve samenwerking van ruim 20 jaar, prees o.a. Walters bezieling en de enorme productiviteit die daaruit voortvloeide.

Ilja Werkhoven, lid directieteam, presenteerde deze middag en kijkt tevreden terug: “Het was fantastisch om samen met opdrachtgevers, architecten en andere relaties met Walter stil te staan bij zijn bijdrage aan tientallen iconische projecten en de ontwikkeling van ABT als bureau. Hij heeft veel collega’s en vakgenoten in al die jaren geïnspireerd en gestimuleerd.”

Bekijk hier de video van het afscheidssymposium.

Lees hier het afscheidsinterview met Walter in ons laatste magazine.

Deel dit bericht