20 oktober 2015

Verzakte wevershuizen met hand gevijzeld

Op 14 oktober jongstleden zijn de laatste twee van de in 2008 verzakte wevershuizen aan de Vijzelgracht in Amsterdam met de hand omhoog gevijzeld. De oorzaak van de verzakte wevershuisjes is te wijden aan een gat in de diepwand van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Hierdoor is een deel van de eerste zandlaag weggestroomd. Volgens onderzoeksbureau Deltares zijn de zwakke plekken veroorzaakt door het gebruik van vervuild beton en slechte wapening.

Beperkte ruimte
Het project aan de Vijzelgracht leent zich goed voor handmatig vijzelen omdat de ruimte beperkt is. De 16 centimeter verzakte hoek is ruim 14 centimeter omhoog geduwd. Verder zijn de panden voorzien van een nieuwe fundering en hebben een vloer van gewapend beton in het souterrain gekregen. In overleg met de aannemer en opdrachtgever is besloten om het hierbij te laten. Het risico van een tijdelijke constructie, om vervolgens verder te vijzelen, was na grondig onderzoek te groot. 

Bekijk met eigen ogen hoe de Wevershuisjes aan de Vijzelgracht worden opgevijzeld in de timelapse van Gemeente Amsterdam.

 

Deel dit bericht