Vernufteling 2020: ABT wint jury- en publieksprijs
28 januari 2021
Afbeelding: Eliminair - winnaar Vernufteling 20202 pt2_vierkant

Met een slim, compact inbouw-luchtbehandelingssysteem kunnen liftgebruikers voortaan schone, virusvrije lucht inademen. Personenliften kunnen weer in de normale bezetting worden gebruikt, hoogbouw is weer bereikbaar en het huidige oponthoud is van de baan. Dit nieuwe concept ‘Eleminair’ van ingenieursbureau ABT werd vandaag door de vakjury aangewezen als winnaar van de Vernufteling 2020, de jaarlijkse prijs voor het meest vindingrijke project. Ook de publieksprijs ging naar Eleminair.

De jury is vooral onder de indruk van de eenvoud van de innovatie. “Tegelijk is het een oplossing voor een reëel wereldwijd probleem op dit moment. De snelheid waarmee dit is ontwikkeld, is voor de jury een belangrijke plus evenals het gegeven dat er voor deze innovatie een patentaanvraag loopt. Daaruit blijkt ook de commerciële waarde van het ontwerp.”

Het is voor het eerst dat een ingenieursbureau zowel de jury- als de publieksprijs wint. Ad van der Aa, adviseur bij ABT, die de prijs virtueel in ontvangst nam tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van Koninklijke NLingenieurs: “Deze prijs is een erkenning voor de inventiviteit en snelheid waarmee we deze oplossing voor een maatschappelijk probleem hebben ontwikkeld. De volksgezondheid én de economische productiviteit is er mee gebaat.”

Interland Techniek

Eleminair is een innovatief luchtbehandelingssysteem voor bestaande liften, dat zorgt voor gezonde lucht en een normale liftbezetting. ABT bedacht het basisidee en ontwikkelde het in nauwe samenwerking met Interland Techniek, specialist in luchtverdeeltechniek, in krap vier maanden tijd tot een markt gereed product.

Door COVID-19 zijn liften een bottleneck geworden in o.a. kantoren en ziekenhuizen. Voor liften geldt een hoog besmettingsrisico omdat er nauwelijks ventilatie is en gebruikers dicht op elkaar staan. Omdat liften nu maar beperkt mogen worden gebruikt, zijn er lange wachttijden en zijn gebouwbeheerders genoodzaakt de hoogste etages af te sluiten. 


Over de Vernufteling

De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vindingrijke ingenieursproject. De drie andere finalisten waren: Ballen tegen brand van Antea Group, 3D printen met circulair composiet van Royal HaskoningDHV en Vangrail voor overal van Bureau Witteveen+Bos. 

Voor meer informatie: Gezonde lucht in de lift.
Of lees hier het uitgebreide interview met het ontwikkelingsteam. 

Deel dit bericht