Van Unnikgebouw - Circulaire ontdekkingsreis
03 februari 2020

Van Unnikgebouw - Circulaire ontdekkingsreis

Circulair bouwen is hip! Maar ook complex; de weg naar een circulaire economie is er één met vele hobbels. Dat ondervindt ook Universiteit Utrecht bij de herontwikkeling van het Van Unnikgebouw. Hoe maak je verantwoorde keuzes op basis van beschikbare materialen? ABT probeert het antwoord te vatten in een formule.
 
Het ontleden van een vijftig jaar oud gebouw voelt als een ontdekkingsreis. Het Van Unnikgebouw voldoet als geheel niet meer, maar onderdelen kunnen nog van grote waarde zijn. De vraag is vooral: in welke conditie verkeren bouwmaterialen? Hoe aanpasbaar, toepasbaar en of demontabel zijn ze? Bovendien heeft hergebruik gevolgen als het gaat om kosten, duurzaamheid, bouwhistorie en esthetiek.
 
‘Circulair bouwen is één van de thema’s in onze ambities voor toekomstbestendige gebouwen,’ licht Koen van der Hoorn namens de Universiteit Utrecht toe. ‘Met de afdeling Vastgoed & Campus richten we ons ook op functionele, energieopwekkende en gezonde gebouwen. Dit ten dienste van toponderzoek en -onderwijs. We sturen vooral op waarde en waardebehoud. Ook in de samenwerking met onze projectteampartners. ABT toont haar meerwaarde en helpt ons tot een goed onderbouwd plan te komen voor besluitvorming.’
 
Circulaire waarde
 
Frank Hofmans, adviseur op het gebied van bestaande bouw, zit namens ABT bovenop de ontwikkelingen van hergebruik van gebouwen en bouwmaterialen. ‘Waardebepaling van circulair bouwen is zowel objectief als subjectief. Kosten en wensen zitten namelijk niet standaard op één lijn. Daarom hebben we een methode ontwikkeld waarin de potentiële waarde en ambitie leiden tot een circulariteitswaarde.’
 
Deze methodiek betekent een nieuwe stap richting meetbaarheid van circulair bouwen. Hergebruik van bestaande materialen en gebouwelementen heeft vele voordelen, maar brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Dat begint bij het inventariseren, controleren en waarderen van de bruikbare onderdelen. Daarna komen thema’s als verantwoordelijkheid en garanties in beeld. Zaken die wezenlijk verschillen van de traditionele bouw.
 
Afbeelding: Circulariteitsmatrix
Tonnen minder CO2
 
Uitdagingen die volgens Frank de moeite waard zijn: ‘Neem bijvoorbeeld de bestaande hoofddraagconstructie als uitgangspunt, zoals we die afpellen bij het houdbaarheidsonderzoek. Door deze intact te laten of deels te hergebruiken, bespaar je duizelingwekkende hoeveelheden CO2.’ Het legt de potentie van hergebruik en circulair bouwen nog maar eens bloot.
 
Circulariteit staat nog in de kinderschoenen en er valt dus veel te winnen. ‘Bouwen is het aan elkaar knopen van materialen tot unieke objecten. De huidige gebouwenvoorraad is over het algemeen niet gebouwd met het doel ze eenvoudig te kunnen ontrafelen. Hoe mooi zou het zijn als dat op termijn wel kan met de gebouwen die de komende jaren daarop worden ontwikkeld’, blikt Frank vooruit. Tot die tijd blijft circulair bouwen een spannende onderneming waarbij telkens maar weer moet blijken welke materialen er boven water komen.
Deel dit bericht