10 juni 2016

Trio aan kanshebbers Nationale Staalprijs 2016

Op 10 juni maakte de jury bekend welke projecten in aanmerking komen voor de Nationale Staalprijs 2016. ABT was betrokken bij drie kanshebbers.

Twee van de genomineerden bevinden zich in de categorie Utiliteitsbouw. Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, een ontwerp van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, heeft een spectaculaire stalen dakconstructie van 110 x 250 meter. ABT ontwierp het driedimensionale balkenraster hiervoor, bestaand uit vakwerk in twee richtingen. Voor optimalisatie waren 150 tot 300 miljoen toetsingen nodig; ABT berekende een dak dat geen honderd, maar zestig kilo per vierkante meter weegt.

Een andere kanshebber in deze categorie, het Timmerhuis in Rotterdam, is een multifunctioneel gebouw met kantoren, museum, appartementen, winkels en horeca. Het innovatieve ontwerp van OMA is van glas en staal en wordt ook wel een ‘wolk van pixels’ genoemd. ABT leverde op verschillende onderdelen input.

Een warm plekje in het hart van ABT hebben tenslotte de 'Canopies' in de Conradstraat in Rotterdam. Met een beperkt budget zijn drie sierlijke stalen abri's gerealiseerd: twee met een bolle en één met een holle vorm. Maxwan architects + Urbanists, de gemeente Rotterdam, aannemer Wallaard Noordeloos en ABT werkten nauw samen aan de stalen zeilen, die betaalbaar, verfijnd, sterk en goed te beheren zijn.

 

Deel dit bericht