23 juni 2016

Timmerfabriek Schiedam winnaar Gulden Feniks 2016

Op 22 juni 2016 heeft Timmerfabriek Schiedam in de categorie transformatie de NRP Gulden Feniks in ontvangst mogen nemen. Dé prijs ter bevordering en inspiratie voor hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving.

De Timmerfabriek is een karakteristiek industrieel pand uit 1948 en is één van de laatst bewaarde industriële panden van de voormalige scheepswerf Wilton-Fijenoord. 

Ontwerp 
Bij de transformatie van dit industriële pand - van werkplaats naar hoogwaardige kantooromgeving - stond behoud en herstel van het oorspronkelijke open karakter centraal, zonder daarbij het comfort op de werkplek uit het oog te verliezen. De renovatie is een ontwerp van JHK Architecten

Rol ABT
ABT heeft voor de Timmerfabriek een advies verzorgt op het gebied van installatietechniek, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, constructie, bouwkosten en projectmanagement.

Techniek 
Om het gewenste comfort te kunnen bieden is in eerste instantie de aandacht uitgegaan naar het energetisch opwaarderen van het gebouw en het ontwikkelen van een duurzaam en flexibel installatieconcept. Om de beeldbepalende constructie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen moest het open karakter in het gebouw behouden blijven en een zo ‘clean’ mogelijk beeld gerealiseerd worden. 

Om dit te bewerkstelligen zijn de installaties zoveel mogelijk in de nieuwe verhoogde vloeren weggewerkt. Deze verhoogde vloeren zijn zo aangebracht dat er ook uitzicht naar buiten is. De akoestische plafonds hangen vrij van de bestaande constructie waarin verlichting is geïntegreerd. Op deze manier wordt het accumulerend vermogen van het beton maximaal. Bij de verwarming van het pand wordt er gebruik gemaakt van de restwarmte die vrijkomt in het productieproces van de naastgelegen staalharderij. 

In het akoestische concept voor het open gebouw is uitgegaan van meerdere akoestische zones passend bij de activiteit in de verschillende zones: Van open atrium met bedrijfsruimte met veel dynamiek tot concentratiewerkplekken waar akoestisch comfort en visuele rust heerst.

Daarnaast is onderzoek naar de bestaande constructie uitgevoerd. ABT voerde ter plekke destructief en niet-destructief onderzoek uit om de wapening van de betonconstructie te achterhalen. Ondanks de forse afmetingen van het betonskelet was de capaciteit niet overal afdoende, vanwege het gebruik van zachtstaalwapening. Daarom is op een aantal locaties lijmwapening aangebracht bij balken en vloervelden.

Afbeelding: Timmerfabriek Schiedam_Gusto MSC_ABT_Marcel van der Burg
Deel dit bericht