The Muse inspireert tot topprestaties
11 februari 2021
Afbeelding: Barcode Architects_The Muse_01 ©christianvanderkooy
© Christian van der Kooy

The Muse is een inspirerende aanwinst in het opkomende Maritieme District van Rotterdam. In opdracht van Wilma Wonen legde Smit's Bouwbedrijf dit voorjaar de laatste hand aan een 74 meter hoge woontoren met 94 luxe koopappartementen aan de Wijnhaven. ABT tekende voor de bouwkundige uitwerking, bouwfysica en brandveiligheid van het ontwerp van Barcode Architects.

Handen vol aan schuine gevels

Bij de bouwkundige uitwerking van het ontwerp had ABT de handen vol aan de schuine gevels in het onderste gebouwdeel en de strakke vormgeving van de meanderende balkons. Uiteindelijk zijn we er, in nauwe samenwerking met de architect, in geslaagd de balkons zonder zichtbare steunpunten te laten uitkragen en de afvoeren netjes weg te werken. De samenkomst van de schuine lijnen bij de terrassen stelde vooral de 3D-modelleurs op de proef. ‘Het was een goed voorbeeld van de inzet van 3D om deze opgave ook bouwtechnisch onder controle te krijgen. Gezien het resultaat vinden we dit behoorlijk goed gelukt', blikt bouwtechnisch ontwerper Harry Pasterkamp terug.

Besparen op kostbare meters

Aansluitend op de gemeentelijke regelgeving ontwikkelde ABT een geluidluwe gevel en minimaal 1 geluidluwe slaapkamer per woning, onder meer met glazen geluidwerende borstwerkingen bij de terrassen. Isolatie tussen de woningen en de onverwarmde kern was niet nodig, aldus bouwfysicus Paressa Loussos. ‘Onze berekening van de equivalente warmteweerstand toonde dat aan. Zo bespaarden we veel kostbare vierkante meters vloeroppervlak en onnodig materiaalverbruik.

© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

Minimaal ruimtebeslag brandwerende voorzieningen

Het brandveiligheidsconcept borgt een brandveilig gebouw. Samen met de architect berekende ABT een plattegrond met een optimale bruto-netto verhouding en een minimaal ruimtebeslag voor voorzieningen als vluchtwegen en brandweerliften. Brandtechnisch moest ook rekening worden gehouden met de bouw van het naastgelegen zustergebouw CasaNova. Projectleider bouwfysica en brandveiligheid Aris Baan: ‘Hoewel de uitwerking van dat project nog niet was gestart, hebben we de koppeling heel goed voorbereid. Inmiddels wordt ook CasaNova gebouwd en ook daar tekenen we voor de brandadvisering.’

Voor meer informatie:

h.pasterkamp@abt.eu | +31651513867
p.loussos@abt.eu | +31152703678
a.baan@abt.eu | +31613143173

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, december 2020.

Foto header: © Studio Hans Wilschut

Deel dit bericht