Test met monolietvloer van circulair beton is succesvol
08 februari 2022
Afbeelding: Betonvloer_1
Het secundaire grind is duidelijk herkenbaar aan de zwarte kleur.

Om de milieu-impact van gebouwen drastisch te verminderen, is innovatie op het gebied van beton essentieel. Daarom heeft ABT in 2021 bij de uitvoering van de warehousevloeren van DC5 in Tilburg voor Prologis bij één vloerdeel als test circulair beton gebruikt. Nu, een half jaar later, heeft ABT de slijtvastheid van dit circulaire vloerdeel geïnspecteerd: ook qua slijtvastheid is de vloer een succes.

Prologis is een wereldwijd gerenommeerde aanbieder van hoogwaardige opslag- en distributiecentra. Ook in de Benelux ontwikkelt, verhuurt en beheert het van oorsprong Amerikaanse bedrijf een keur aan logistieke gebouwen. ABT adviseert Prologis bij aankooptrajecten van bestaande bedrijfspanden. Onze vloerexpertise is vertaald in een compleet pakket aan adviesproducten.

Test met circulair vloerdeel

Afgelopen zomer is bij de uitvoering van de warehousevloeren van DC5 in Tilburg voor Prologis bij één vloerdeel als test circulair beton toegepast. Betoncentrale A. Jansen leverde beton waarin grind en zand afkomstig uit de asfaltrecycling zijn verwerkt. Het beton bestaat daarmee voor circa 2/3 deel uit secundaire grondstoffen. Twintec stortte het vloerdeel en werkte dit vlak af. Bij het afwerken is een iets dikkere slijtlaag toegepast om eventuele verontreinigingen in het beton goed af te dekken.

Afbeelding: Betonvloer_2
Het storten en afwerken van de vloer met secundaire grondstoffen.

Sterke en vlakke vloer van circulair beton

Een maand na het storten van de vloer was al bekend dat de sterkte en vlakheid van de recyclingvloer gelijkwaardig is aan de andere delen. Nu, ruim een half jaar later, is de vloer door ABT geïnspecteerd en is de slijtvastheid van de vloer gemeten door Buro Vloeradvies. De oppervlaktekwaliteit van de vloer met recyclingmateriaal is gelijkwaardig aan de hoogwaardige kwaliteit van de andere vloeren met beperkte craquelé en haarscheurtjes, een goede krasvastheid en een hoge slijtvastheid.

Afbeelding: Betonvloer_3
Overzicht van de bedrijfsvloer waar magazijnstellingen opgebouwd worden.

Toepassing recycling in monolietvloeren

Op basis van de proef kan worden vastgesteld dat recycling kan worden toegepast in monolietvloeren. Dit kan wanneer er sprake is van een goede voorbereiding, uitvoering, afwerking en nabehandeling beton met secundair zand en grind uit asfalt. Daarbij heeft de vloer door de uitvoeringkwaliteit een hoge functionaliteit en een lange levensduur. Aan het einde van de levensduur is het beton weer recyclebaar naar nieuw beton.

Deel dit bericht