Terugblik symposium ‘Veiligheid in de jungle van grote staalconstructies’
02 december 2019

Terugblik symposium ‘Veiligheid in de jungle van grote staalconstructies’

In Koninklijke Burgers’ Zoo vond 28 november 2019 het symposium ‘Veiligheid in de jungle van grote staalconstructies’ plaats. Een symposium ter ere van de pensionering van Hans van Vliet, senior adviseur constructies bij ABT.

Staalconstructies zijn weer volop in het nieuws na de instorting van een deel van de tribune van het AZ-stadion. Dit roept de vraag op hoe we omgaan met de veiligheid van staalconstructies en hoe we de veiligheid hiervan kunnen waarborgen, nu en in de toekomst. Tijdens het symposium deelden sprekers Alex van Hooff, Gerry Meagher, Willem van Dijk en Hans van Vliet hun visie hierover.

Veiligheid in cultuur waarborgen

Rudi Roijakkers, directeur bij ABT, trapte de middag af met een kort pleidooi voor meer aandacht voor veiligheid. Volgens Rudi zit dit 'm grotendeels in de cultuur binnen een organisatie en binnen de branche: ‘de veiligheidscultuur moet in onze genen zitten’. Daarbij hoort ook de veiligheid om te leren van fouten en dit niet te beschouwen als incidenten. 

Vertrouwen, verbinding en tijd

Om de veiligheid voor de gasten en de dieren in het park te kunnen waarborgen, is voor spreker Alex van Hooff (directeur Burgers’ Zoo) een goede samenwerking tussen constructeurs en alle betrokken partijen essentieel. Maar ook om met de juiste vakmensen om tafel zitten. Eigenschappen als kennis, goed luisteren, streng zijn, begrip en inzicht zijn belangrijk. Gerry Meagher (Alynia Architecten) vult dit aan met het aspect 'vertrouwen'. Vanuit zijn visie als architect is een belangrijk onderdeel van het vak om met mooie gebouwen een statement te maken. Maar nog belangrijker is een goede uitvoering. De gebruiker van een gebouw heeft de vanzelfsprekendheid dat het gebouw veilig is en moet hierop kunnen vertrouwen. Net zoals het projectteam ook op elkaars expertise moet kunnen vertrouwen.

Willem van Dijk (Heijmans Bouw & Techniek) geeft aan dat verbinding maken met elkaar noodzakelijk is om tot succesvolle projecten te komen. Computers en nieuwe technieken kunnen veel doen, maar men moet gevoel en verbinding houden met de uitkomsten. De constructeur moet hierin ook de ruimte krijgen om te toetsen. Dit is ook waar Hans van Vliet voor pleit. Het antwoord op de vraag 'Hoe kun je als constructeur waken voor fouten?' is simpelweg 'tijd'. Een constructeur moet tijd hebben om na te denken en te toetsen.  

Veilig bouwen doen we samen

Tijdens het symposium werd duidelijk hoe belangrijk het is om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van staalconstructies en hierbij de verbinding en samenwerking op te zoeken tussen alle betrokken partijen bij een project. Cultuur, vertrouwen en tijd spelen hierbij een grote rol. 'Veilig bouwen doen we samen' is waar Hans van Vliet voor pleitte tijdens zijn presentatie. ABT sluit zich hier volledig bij aan!

Meer weten over staalconstructies en de rol van ABT op dit gebied? Kijk op onze pagina over staal.

Foto's: Erik Wardekker Fotografie

Deel dit bericht