08 april 2016

Tennisclub IJburg genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar

Het iconische clubhuis The Couch van tennisclub IJburg in Amsterdam-Oost is een van de kanshebbers om de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016 in de wacht te slepen. Dit is dé jaarlijkse architectuurprijs waarbij naast architectonische kwaliteit, de focus wordt gelegd op de beleving en toegevoegde waarde voor de samenleving.

Het clubhuis is ontworpen door MVRDV Architecten en bevat een bijzondere dakconstructie. Een 7 meter hoog krommend dak vormt een informele tribune, dat uitzicht biedt aan 200 enthousiaste toeschouwers. ABT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de constructie van het clubgebouw. Veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid stonden hierbij hoog in het vaandel.

Identiteit & Icoonwaarde
The Couch is samen met 8 andere gebouwen in de race voor Beste Gebouw van het Jaar: De Hallen Amsterdam, het KWR Watercycle Research Institute (Nieuwegein), kerkje Klein Wetsinge (Winsum), zwembad Het Noorderparkbad (Amsterdam), McDonalds (Rotterdam), Plus Ultra (Wageningen Campus) en de Ondergronds Parkeergarage (Katwijk aan Zee). De genomineerden zijn tevens onderverdeeld in 3 categorieën: Leefbaarheid en Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Identiteit & Icoonwaarde. Het IJburgse clubhuis is met zijn opvallend oranje-gravelkleurige dak genomineerd in de categorie Identiteit & Icoonwaarde.

De prijs voor het Beste Gebouw van 2016 wordt op 19 mei bekend gemaakt. Naast de juryprijs, onder leiding van juryvoorzitter Hanneke Groenteman, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Er kan gestemd worden via www.gebouwvanhetjaar.nl.

Deel dit bericht