Start bouw nieuw hoofdkantoor DSM Maastricht
30 september 2022

De bouw van het Paris Proof hoofdkantoor van DSM is gisteren officieel gestart. In dit bijzondere project van vastgoedontwikkelaars EDGE en 3W real estate, worden de voormalige Euroscoop en rijksmonument De Ambachtsschool herontwikkeld tot een duurzaam en innovatief kantoorgebouw. Een aantal Oosterhoff-werkmaatschappijen werkt er aan mee: ABT is constructief adviseur, Huygen levert de installatietechnische advisering en bbn adviseurs verzorgt het bouwkostenmanagement. In het eerste kwartaal van 2024 wordt het gebouw opgeleverd.

De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, Dimitri de Vreeze, Co-CEO van DSM, Jaco Meuwissen, directeur en aandeelhouder van 3W real estate en Coen van Oostrom, oprichter en CEO van EDGE legden de eerste steen van het pand in het levendige stadsdeel Wyck.

Het gebouw is volledig energieneutraal en Paris Proof. De bestaande ondergrondse parkeergarage wordt volledig ingericht voor elektrische auto’s. De integratie van het rijksmonument en nieuwbouw leidt tot een high end kantoorgebouw van ca 6.700 m2 dat voldoet aan de hoogste klimaateisen. De twee gebouwen worden naar ontwerp van architectenbureau Broekbakema, door BAM Bouw en Techniek verbonden door een atrium.

Ronald Wenting, RO-adviseur ABT: “Het haalbaar maken van de nieuwe kantoorlagen op de garage en het integreren van het rijksmonument zijn de constructieve uitdagingen in dit project. Zorgvuldig hebben we hiervoor het ontwerp en het krachtenspel van de bovenbouwconstructie van de kantoren afgestemd op wat voor de onderbouwconstructie toelaatbaar is. De staalconstructie is met de nodige creativiteit en na intensief overleg zo geplooid dat deze grotendeels rechtstreeks komt te staan op de betonnen kolommen van de onderbouw. Onze geotechnisch specialisten namen tegelijk de bestaande fundering nauwgezet onder de loep. Daardoor konden we snel schakelen en tot een optimaal ontwerp komen.” 

Het wordt een plek waar historie, technologie en moderne architectuur samensmelten tot een hoogwaardige en duurzame kantooromgeving met veel natuurlijk licht en open ruimten met hybride werkplekken. De charme en historische kenmerken van de voormalige ambachtsschool worden daarbij behouden. Het kantoor biedt straks tenminste 350 werkplekken voor ruim 700 DSM medewerkers uit Nederland en daarbuiten. 

© Aron Nijs Fotografie
© Aron Nijs Fotografie
© EDGE - 3W
Deel dit bericht