28 april 2014

Spoordek in Didam ligt op zijn plek

Maandag 28 april is het spoordek aan de Kerkwijkweg in Didam ingereden. De onderdoorgang is een onderdeel van de nieuwe rondweg. ABT is verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, Reef Infra is de aannemer en Strukton Rail voert de spoorwerkzaamheden uit. Begin 2015 is de onderdoorgang klaar voor gebruik.

De onderdoorgang moet een veilige spoorkruising worden voor schoolgaande jeugd van de nieuwe Brede School aan de Kerkwijkweg in Didam. Daarnaast verbetert de onderdoorgang de doorstroom van de aansluiting van de A12 op de Hengelderweg.

Het bijzondere aan dit project is dat ervoor gekozen is om de onderdoorgang half verdiept aan te leggen. Dit houdt in dat de rijbaan circa 2,5 meter naar beneden gaat in plaats van de gebruikelijke 5 meter. Het spoor gaat circa 2,5 meter omhoog. Hierdoor is het toch mogelijk om in een beperkte ruimte de onderdoorgang aan te sluiten op de bestaande infrastructuur.

Tijdens een lange buitendienstregeling van 12 dagen wordt niet alleen deze bijzondere onderdoorgang gerealiseerd, maar moet ook het spoor over circa 2,5 meter worden opgetild. De benodigde afstand hiervoor bedraagt circa 2 x 275 meter. Het spoordek is volledig op staal gefundeerd. Alleen de vloer wordt straks verankerd in verband met opdrijven.

Momenteel is ABT betrokken bij diverse onderdoorgangen. Een aantal weken geleden is bijvoorbeeld in Deventer het spoordek succesvol ingereden. Bij het spoordek in Didam is ABT vanaf de tenderfase tot en met de uitvoering betrokken. ABT heeft de volledig betonnen onderdoorgang ontworpen, inclusief het voorgespannen spoordek en de fundering.

Afbeelding: Spoordek onderdoorgang Didam_ABT_constructief ontwerp
Deel dit bericht