De oplossing werd gevonden in een plaatfundering. Deze leverde niet alleen een goed beheersbare zetting op, maar bood ook veel meer plaatsingsflexibiliteit voor de palen. Hierdoor konden de vele obstakels in de ondergrond makkelijker worden getackled, waaronder de restanten van een oud gemaal. Brok: ‘Door handig gebruik te maken van die vrijheid konden we op strategische plekken in het gemaal gaten boren om de nieuwe palen te kunnen installeren. Het gemaal kon hierdoor grotendeels in de grond achterblijven.’ Het extra materiaalverbruik voor de plaatfundering werd gecompenseerd door de plaat op niet-kritische plekken van holtes te voorzien en in te richten als waterbassin voor de sprinklerinstallaties.
Afbeelding: plaatfundering met onderling verbonden holtes om water in te bufferen. Ten opzichte van een massieve plaat is minder beton en ijzer gebruikten een duurzame dubbelfunctie gecreëerd.
Veel meer licht door slanker dak
Bovengronds springt vooral de slanke constructie van de overkapping van het enorme atrium in het oog. Na uitgebreide studies zijn vlakke vakwerkspanten de beste oplossing gebleken als optimum tussen belastingsafdracht en materiaalgebruik.
Door ook het ondervlak van de afwateringsgoot boven de vakwerken uit te voeren als horizontaal vakwerk, realiseerden de ontwerpers voldoende horizontale stijfheid om de geknikte gordingen een drukboogwerking mee te geven. Brok: ‘Hiermee konden we de afmetingen van de liggers aanzienlijk verkleinen. Zo bespaarden we fors op materiaal en maakten we het dak ook nog eens aanzienlijk slanker, waardoor er veel meer licht in het atrium komt.’
Voor meer informatie:
Eric Brok
e.brok@abt.eu
+31613143172
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, december 2020.
Foto header: © Team RSG