Slim puzzelen voor het Conradhuis
01 februari 2021
Afbeelding: Powerhouse Company - Conradhuis - Atrium - (c) Team RSG
Beeld: © Team RSG

Amsterdam is gebouwd op een kluwen van palen, leidingen, kabels, oude fundamenten en ondergrondse gebouwrestanten. Voor de fundering en constructie van het nieuwe Conradhuis op de Amstelcampus van de Hogeschool van Amsterdam moest dan ook alles uit de kast worden gehaald om alle zichtbare en onzichtbare klippen te omzeilen.

Op een krappe locatie aan de Wibautstraat realiseert Visser en Smit Bouw twee gebouwen van 14 en zeven verdiepingen die samen het Conradhuis vormen. Het complex is ontworpen door de architecten Powerhouse Company, Mark Koehler architecten en de Architecten Cie. Het biedt straks onderdak aan de faculteit Techniek van de hogeschool. Een 30 meter breed en 25 meter hoog atrium verbindt het Conradhuis met het bestaande Theo Thijssenhuis ernaast.

Volgens projectleider constructies Eric Brok lagen de ontwerpuitdagingen in dit project voor het oprapen. Vooral de fundering van de hoogbouw was een kluif waar de constructeurs, een samenwerking van BREED ID en ABT, graag hun tanden in zetten. ‘Een gebouw van 14 verdiepingen zou eigenlijk op de derde zandlaag moeten rusten. Maar wij zochten een oplossing om niet dieper te hoeven heien dan tot de tweede zandlaag. Dat levert minder risico's op en bespaart flink op kosten en materiaalgebruik‘, aldus Brok.

Afbeelding: IMG_8863 voorkeur!

De oplossing werd gevonden in een plaatfundering. Deze leverde niet alleen een goed beheersbare zetting op, maar bood ook veel meer plaatsingsflexibiliteit voor de palen. Hierdoor konden de vele obstakels in de ondergrond makkelijker worden getackled, waaronder de restanten van een oud gemaal. Brok: ‘Door handig gebruik te maken van die vrijheid konden we op strategische plekken in het gemaal gaten boren om de nieuwe palen te kunnen installeren. Het gemaal kon hierdoor grotendeels in de grond achterblijven.’ Het extra materiaalverbruik voor de plaatfundering werd gecompenseerd door de plaat op niet-kritische plekken van holtes te voorzien en in te richten als waterbassin voor de sprinklerinstallaties.

Afbeelding: plaatfundering met onderling verbonden holtes om water in te bufferen. Ten opzichte van een massieve plaat is minder beton en ijzer gebruikten een duurzame dubbelfunctie gecreëerd.

Veel meer licht door slanker dak

Bovengronds springt vooral de slanke constructie van de overkapping van het enorme atrium in het oog. Na uitgebreide studies zijn vlakke vakwerkspanten de beste oplossing gebleken als optimum tussen belastingsafdracht en materiaalgebruik.  

Door ook het ondervlak van de afwateringsgoot boven de vakwerken uit te voeren als horizontaal vakwerk, realiseerden de ontwerpers voldoende horizontale stijfheid om de geknikte gordingen een drukboogwerking mee te geven. Brok: ‘Hiermee konden we de afmetingen van de liggers aanzienlijk verkleinen. Zo bespaarden we fors op materiaal en maakten we het dak ook nog eens aanzienlijk slanker, waardoor er veel meer licht in het atrium komt.’

Voor meer informatie:

Eric Brok
e.brok@abt.eu
+31613143172

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, december 2020.

Foto header: © Team RSG

Deel dit bericht