Rotterdam is wéér een icoon rijkerDepot Boijmans van Beuningen
13 juli 2020
Het veelbesproken Depot Boijmans Van Beuningen is onlangs bouwkundig opgeleverd. Het gedurfde ontwerp van architectenbureau MVRDV voor het 14.000 m2 (bvo) grote kunstdepot stelde ontwerpers, engineers, leveranciers en bouwers voor grote technische uitdagingen. Het eindresultaat is ronduit verbluffend. Rotterdam kan trots zijn op wéér een nieuw icoon.
 
Het ronde, schaalvormige depotgebouw is 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee. De gevel is rondom van top tot teen afgewerkt met spiegelend glas. Het unieke ontwerp wordt in de volksmond liefkozend 'De Pot' genoemd. In het project stonden de façade adviseurs van ABT (ABT Building Envelope Engineering) MVRDV bij in de zoektocht naar de beste uitvoeringsmethode voor deze spectaculaire gevel. Daarnaast ondersteunde ABT bij de bouwkundige uitwerking van het gehele gebouw.
Afbeelding: Overzichtsfoto_Rotterdam is wéér een icoon rijker
© Herman Zonderland
Technisch onder controle
 
Senior projectleider bouwkunde Rowan van Wely is al vanaf 2014 namens ABT bij het project betrokken. Terugblikkend op het ontwerpproces vertelt hij: “Voor ons was de belangrijkste uitdaging: hoe houden we deze zeer complexe vorm technisch onder controle? De 1664 glaspanelen moeten de horizontale en verticale lijnen van het gebouw tot op millimeters nauwkeurig volgen om het gewenste visuele effect te verkrijgen.” Uiteindelijk kwam ons team tot een indeling van 26 unieke glaspaneelontwerpen. “De panelen zijn niet cirkelvormig gebogen, maar sferisch gebogen. Voor het beschrijven en beheersen van de vorm en de spiegeling is gebruik gemaakt van parametrische ontwerptools.”
Testen, testen en nog eens testen
 
Ook de keuze van de glas- en coatingsoorten was een heel gepuzzel. “We wilden een perfecte natuurlijke spiegeling bereiken, zonder kleurzweem. Zo'n resultaat staat of valt met de glassoorten en coatings die je toepast. Hiervoor hebben we diverse tests gedaan met glasmonsters. De uitkomsten verwerkten we in mockups, zodat we konden nagaan of de resultaten aan de eisen voldeden”, aldus Van Wely.
 
Alle berekeningen werden in een BIM 3D-model op hun effecten en uitvoerbaarheid getoetst. Vervolgens werden de uitkomsten in de ontwerpfase uitgebreid in de praktijk getest, voordat ze in het bestek werden opgenomen. In de uitvoeringsfase zag ABT ook stipt toe op een foutloze besteksoverdracht naar de glasleveranciers en aannemers.
Succes dankzij integrale samenwerking
 
In het project trok ABT jarenlang nauw samen op met het architectenbureau, de aannemer, de glasbuigers, glas- en coatingleveranciers en gevelbouwer. Van Wely: “Zo wisten we in elke fase zeker dat het ontwerp niet alleen maakbaar en haalbaar was. Maar ook dat het eindresultaat volledig recht zou doen aan het esthetisch ontwerp.”
 
Het eindresultaat vervult de projectleider met trots. “Het is precies geworden wat wij voor ogen hadden.” Maar de meeste voldoening ontleent Van Wely aan de perfecte integrale samenwerking, zowel binnen het BEE-team, als met de externe partijen. “Door zo intensief samen te werken hebben we alle technische en esthetische uitdagingen het hoofd kunnen bieden en bewezen dat zo'n complexe opgave als deze maakbaar en haalbaar is.”
 
Eén simpele lijn
 
Met slechts één wiskundige kromme borgde ABT dat het architectonisch ontwerp één op één realiteit werd. Lees hier hoe.

Hoofdopdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Stichting de Verre Bergen
Architect: MVDVR (en opdrachtgever van ABT)
Hoofdaannemer: BAM Bouw en Techniek
Gevelbouwer: Sorba Projects
Start ontwerpfase: 2014
Start uitvoering: maart 2017
Bouwkundige oplevering: voorjaar 2020
Officiële opening: medio 2021
 
Voor meer informatie: r.v.wely@abt.eu | +31 (0)6 22 97 23 25
 
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2020.
 
Beeld header: © Ossip
© Ossip
© MARK IT ZERO
© Sorba
© MARK IT ZERO
© MARK IT ZERO
Deel dit bericht