02 oktober 2015

Roof Garden watertoren op tournee

De Roof Garden watertoren is verhuisd naar Vlieland. Vanaf medio september is de houten watertoren te bewonderen tijdens de Into The Great Wide Open. Daarna is de watertoren vanaf 16 oktober te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven. ABT was intensief betrokken bij het constructief ontwerp.

Afgelopen zomer stond de watertoren op de parkeergarage van Rozet in Arnhem tijdens Roof Garden. Roof Garden brengt leegstaande daken tot leven. Tijdens de zomermaanden was het parkeerdek van Rozet in Arnhem veranderd in een stadspark. Dit is gerealiseerd met stadsbewoners en ondernemers. Duurzaamheid en respect voor de omgeving waren belangrijke uitgangspunten.

Slanke constructie volgens Shukhov-toren
De watertoren is gebaseerd op de Shukhov-toren uit 1922. Hierdoor is een zeer slanke, demontabele, houten constructie bedacht, die eenvoudig op het dak te assembleren is. Daarnaast kan de watertoren 1.000 liter water dragen.
Bovenin de watertoren is een waterbak met een windmolen gerealiseerd. Het regenwater wordt opgevangen en vervolgens naar de watertoren gepompt. Dit wordt gerealiseerd door een duurzame oplossing; namelijk het opwekken van energie door de geplaatste windmolen.

 

Rick Tegelaar, Arno Geesink
Deel dit bericht