11 maart 2015

Romeins schip ‘De Meern 1’ keert terug naar Castellum Hoge Woerd

Op woensdag 11 maart 2015 keerde het Romeinse schip ‘De Meern 1’ terug naar Castellum Hoge Woerd. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed droeg het schip officieel over aan de gemeente. ABT heeft voor Castellum Hoge Woerd op verschillende vlakken haar specialistische en hoogwaardige kennis ingezet. Ook voor het theatergebouw waarin het schip gevestigd is. ABT heeft daarvoor het geotechnische en constructieve advies verzorgd. Het was geen eenvoudige opdracht omdat onder het gebouw een eeuwenoud Romeins grensfort ligt dat in tact gehouden moest blijven. ABT bracht een advies uit dat aan de archeologische randvoorwaarden voldoet.

Vervoer
Het verplaatsen van een 26 meter lange en 13.000 kilo wegende eeuwenoude boot moest uiterst voorzichtig gebeuren. Daarom heeft ABT over de wijze van transport meegedacht. Mammoet heeft uiteindelijk het vervoer op zich genomen. Daarnaast heeft ABT voor de andere gebouwen van Castellum Hoge Woerd het funderingsadvies verzorgd.

Glazen constructie 
De glazen ondersteuning waarop de boot geplaatst is, bootst de golven van de zee na. ABT heeft het ontwerp van de constructie verzorgd en is verantwoordelijk voor de verdere uitwerking.

Toeval
Het Romeinse schip ‘De Meern 1’ is in 1997 per toeval ontdekt. Na jaren van voorbereiding is het schip in 2003 opgegraven en geborgen. Het schip zorgde destijds voor veel sensatie: dertigduizend belangstellenden kwamen de resten bekijken kort nadat deze waren blootgelegd. Ook vandaag was er weer veel belangstelling.

Spectaculair 
Castellum Hoge Woerd wordt een plek om bezoekers te laten verbazen over spectaculaire archeologische vondsten, waar genoten kan worden van een theatervoorstelling, eten en drinken in een unieke omgeving mogelijk is, er in de stallen meegeholpen kan worden of op ontdekkingsreis in of op de verdedigingswallen van het fort.

Bekijk voor meer informatie over Castellum Hoge Woerd de website.

Afbeelding: Castellum_Hoge Woerd_ABT_schip_huidige situatie
Deel dit bericht