08 juni 2011

ROC Twente & Politieacademie winnaars Gulden Feniks

ROC van Twente in Hengelo en Politieacademie in Apeldoorn hebben de Gulden Feniks 2011 gewonnen. ROC van Twente in de categorie transformatie en de Politieacademie in de categorie renovatie. ABT is met diverse disciplines bij deze projecten nauw betrokken geweest. De winnaars zijn tijdens de PROVADA in Amsterdam RAI op dinsdag 7 juni jl. bekend gemaakt. Erevoorzitter Femke Halsema reikte deze prijzen aan de projectteams uit.

ROC van Twente in Hengelo

Volgens de jury is de oude gieterijhal van Stork op een voorbeeldwaardige wijze ingepast in het nieuwe ROC van Twente. De jury prijst het lef waarmee het ROC het heeft aangedurfd om van dit industrieel erfgoed het hart van haar opleidingen te maken. ROC van Twente vormt een mooie combinatie van oud en nieuw. De oude gieterijhal van de voormalige gieterij van machinefabriek Stork is intact gebleven. Dit industrieel monument uit 1902 is momenteel de ontmoetingsruimte van deze school.
 

Afbeelding: ROC Twente_ABT_Winnaar transformatie Gulden Feniks 2011_hergebruik_constructie
Politieacademie in Apeldoorn

De renovatie van de Politieacademie is volgens de jury een toonbeeld van hergebruik van een onderwijsgebouw waarbij door nieuwe toevoegingen het geheel sterk in betekenis is toegenomen. De jury is onder de indruk van de respectvolle wijze waarop het bestaande complex, ooit gebouwd als klein seminarie maar al ruim 30 jaar in gebruik bij de politieacademie, nu dienst doet als modern en open opleidingscentrum.

De Politieacademie is gevestigd in het rijksmonument “De Weijert”. De voormalige rooms-katholieke Kleinseminarie uit 1935 is gerestaureerd en gerenoveerd. De nieuwbouw is zoveel mogelijk binnen de bestaande bebouwing gerealiseerd daardoor kon het omliggende landschap intact blijven.

De Gulden Feniks prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de beste renovatie- en transformatieprojecten. Maar liefst 138 projecten zijn ingezonden in de categorieën renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Naast ROC van Twente en Politieacademie zijn 100% Mode in Klarendal in de categorie gebiedstransformatie en De Lichttoren in Eindhoven in de categorie transformatie in de prijzen gevallen.
 

Afbeelding: Politieacademie Apeldoorn_ABT_Winnaar renovatie Gulden Feniks 2011_Rijksmonument de Weijert
Deel dit bericht