21 augustus 2015

Renovatie Universiteitsbibliotheek van start

De verhuizing van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar twee tijdelijke locaties is gestart. Dit betekent dat de grondige renovatie van de bibliotheek kan beginnen. Het ontwerp is gemaakt door jefvandenputte architectuur en ABT, waarbij licht, transparantie en ruimtelijkheid belangrijke uitgangspunten zijn. ABT is verantwoordelijk voor de integrale advisering van het project. 

De uit 1968 daterende Universiteitsbibliotheek wordt het komende anderhalf jaar grondig gerenoveerd. De huidige bibliotheek sluit niet meer aan bij de hedendaagse manier van studeren en werken. De Universiteitsbibliotheek wordt nog altijd goed bezocht maar de vraag naar boeken neemt door het gebruik van internet sterk af. Om de Universiteitsbibliotheek toekomstbestendig te maken, is een radicale transformatie noodzakelijk.   

De vernieuwde bibliotheek zal onderdak bieden voor circa negenhonderd studenten en er zullen circa vijftig kantoorwerkplekken gerealiseerd worden voor medewerkers. De werkplekken zullen allen voorzien worden van een goede wifi verbinding.

Ruimtelijk ontwerp

Het ontwerp is er onder meer op gericht om licht, transparantie en ruimtelijkheid in het gebouw te brengen. Ruimtelijkheid wordt gecreëerd doordat  er nieuwe grote vides en een nieuwe hoofdtrap geplaatst worden. Nieuwe daklichten zorgen voor meer licht in de bibliotheek.

De trappenhuizen en brandscheidingen die halverwege het gebouw geplaatst worden zullen uit glas bestaan. Hierdoor ontstaat er een verbeterde ruimtelijke verbinding tussen de verschillende delen.

De renovatie van de Universiteitsbibliotheek start in november 2015. De verwachting is dat de renovatie in een periode van een jaar gerealiseerd gaat worden.  Na een aansluitende periode van inhuizing van circa twee à drie maanden zal de bibliotheek in februari 2017 weer geopend zijn voor studenten en medewerkers.

Afbeelding: Erasmus_Universiteit_Rotterdam_bibliotheek_ABT
Deel dit bericht