Renovatie C30, voormalig hoofdkantoor ShellComfortabel werken in een toekomstbestendig monument
17 juni 2022
Afbeelding: SP2022-C30-Magazine-8-HiRes
(vlnr) Dominic Volpato, Matthijs Gerds en Robert Phillipi. Foto © Stijn Poelstra

De verbouwing van C30, onderdeel van het voormalig hoofdkantoor, nu Shell Campus Den Haag, plaatste de betrokken partijen voor flinke uitdagingen. Hoe creëer je een open, eigentijdse werkomgeving in een monument, zonder de ‘ziel’ van het gebouw geweld aan te doen? En hoe kun je optimaal innovaties inzetten om het gebouw te verduurzamen en toekomstbestendig te maken?

In 2015 begon het dak van het voormalig hoofdkantoor van Shell aan de Carel van Bylandtlaan 30 (C30) leien te verliezen. Na de eerste reparaties was het duidelijk dat een grondige renovatie noodzakelijk was. Toen ABT in 2019 aan boord kwam als Architect of Record (AoR) was de modernisering van C30 al in volle gang. Coördinerend ontwerpleider Matthijs Gerds legt uit wat dit project extra uitdagend maakte: “Als AoR is het aan ons om alle technische disciplines, inclusief architectuur, op elkaar af te stemmen. Die integrale aanpak is onze meerwaarde. In dit geval werd ABT bij het project betrokken na de Technisch Ontwerpfase. Gaandeweg kwamen er nieuwe eisen bij. Dat betekende dat wij met inachtneming van het ontwerp fundamentele wijzigingen moesten doorvoeren in een project dat al volop in uitvoering was.” “Een van de kwaliteiten van ABT is dat ze elke uitdaging als een kans zien,” stelt Dominic Volpato, programmamanager bij Shell Real Estate. “ABT kiest zelden voor de traditionele benadering en wordt juist enthousiast van het proactief verkennen van nieuwe oplossingen. Daarom was de samenwerking tijdens dit project zo goed. We motiveerden elkaar om de grenzen te verleggen.“

45% energiebesparing

De monumentale status van C30 (gebouwd in 1917) bracht lastige beperkingen met zich mee. Dominic: “In een rijksmonument mag je niet zomaar vloeren en muren verwijderen om nieuwe ruimte te creëren. Zo moesten Robert Philippi, senior adviseur installatietechniek bij ABT, en zijn team een enorme hoeveelheid werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatieapparatuur in een zeer krappe, lage kelderruimte plaatsen. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met kosteneffectiviteit, levensduur, veiligheid en ruimte voor onderhoud en vervanging van grote onderdelen. Het kon niet anders. Shell heeft immers de ambitie om de campus vóór 2030 CO2-emissievrij te maken." "Dat was inderdaad nogal een uitdaging," zegt Robert, met een brede glimlach. C30 is nu volledig gasloos en het primaire energieverbruik is met 45% teruggedrongen. Robert: “In een complex project als dit met veel spelers, liggen echter de echte uitdagingen niet op technisch maar op relationeel vlak. Als je er niet in slaagt om sterke, open en inspirerende relaties te ontwikkelen, krijg je de klus wel geklaard, maar niet meer dan dat. Slaag je daar wel in, dan krijg je het type resultaat dat je in C30 ziet.”

Afbeelding: SH704F~1 SHELL (c) Kuipers (2)
C30 is volledig van het gas af en voorziet via een nieuwe hoogwaardige infrastructuur ook andere campusgebouwen van energie. Foto: © Kuijpers

Creatieve oplossingen 

Het inpassen van een complete, nieuwe energiecentrale voor meer campusgebouwen in de kelder van C30 is een van de vele voorbeelden waarbij vanuit een integrale blik creatieve oplossingen moesten worden bedacht om te voldoen aan de complexe eisen. In de majestueuze vergaderkamers in het oudste deel van het gebouw tref je stijlvolle messing sprinklerkoppen en moderne ledverlichting aan, een subtiele en fraaie combinatie met de historische eiken lambrisering. Door het hele gebouw zijn mortelvoegen en oude vloeren versterkt met koolstofstrips waardoor de ruimtes flexibeler te gebruiken zijn. Oude, in onbruik geraakte schoorstenen, rookgasafvoeren en liftschachten worden nu gebruikt voor moderne 
verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen. In een bestaande wenteltrapconstructie werd een gloednieuwe personenlift geplaatst – geheel in lijn met de wens van Shell om een toegankelijk en inclusief gebouw te realiseren. “Het zou simpeler geweest zijn om de trap te verwijderen, maar met veel passen en meten zijn we erin geslaagd de trap grotendeels intact te houden,” zegt Matthijs. 

File-to-factory constructie

Eén van de technische en visuele eyecatchers van C30 zijn de canopies; boomachtige, houten constructies onder het gridshell dak van een van de monumentale binnenplaatsen. “De bomen zijn een complete file-to-factory constructie, bestaande uit houten driehoeken,“ zegt Matthijs. “De volledige geometrie, tot en met de data die nodig waren voor de CNC-bewerking van de componenten, is gegenereerd via computercode in een visuele programmeertool. Door mensen gemaakte modellen of tekeningen heb je dan niet meer nodig. Dat is op deze schaal echt een primeur. Door deze aanpak hebben we het risico op fouten drastisch verkleind. Met als eindresultaat een probleemloze uitvoering, waarbij elke afzonderlijke driehoek – 162 stuks in de grootste canopy – perfect paste. Ons Computational Solutions team is enorm trots en enthousiast dat alles volgens plan is verlopen.” De binnenplaats laat volgens Dominic nog een ander kenmerk van de renovatie zien: hoe ontwerp gedrag kan beïnvloeden. “Deze binnenplaats werkt straks als een magneet voor ontmoetingen, waardoor C30 een centrale plek op de campus wordt.”

Integrale aanpak

“Juist die complexiteit maakt dat we bij ABT enthousiast worden van dit soort projecten,” zegt Matthijs. “Het integreren van ogenschijnlijk tegenstrijdige behoeften en belangen zit in ons DNA. Naarmate de urgentie groeit voor het verduurzamen van bestaande gebouwen en het behouden van ons cultureel erfgoed, zal onze integrale aanpak van steeds meer toegevoegde waarde blijken.” Dominic: “Ik werk al zo´n 20 jaar bij Shell Real Estate en voor mij is dit project een absoluut hoogtepunt als het gaat om de complexiteit van de uitdagingen, de kwaliteit van het team en het fantastische eindresultaat dat je ervaart als je door dit gebouw loopt. C30 is nu niet alleen de thuisbasis voor zo´n 1.300 van de 3.500 medewerkers op de Shell campus, het geeft Nederland ook z´n verdiende plek als het hart van onze activiteiten op het gebied van Upstream, Integrated Gas, Renewables & Energy Solutions, en Projects & Technologies. Bovendien illustreert het Shells ambitie en inspanningen voor een duurzame toekomst.” 

Voor meer informatie: m.gerds@abt.eu | 06 834 418 08

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2022.

Beelden: © Stijn Poelstra

Deel dit bericht