05 februari 2020

Proeftuin 2020 - ‘Regelgeving betonvloeren'

ABT, BouwCirculair en SKG-IKOB slaan de handen ineen om nieuwe projecten op weg te helpen met circulair bouwen. Om dit thema binnen nieuwe projecten te stimuleren, heeft BouwCirculair De Proeftuin 2020 geïnitieerd. Hierbij zijn opdrachtgevers uitgenodigd om in totaal 10 projecten voor te dragen. ABT en SKG-IKOB zullen het proces van de 10 voorgedragen projecten inhoudelijk begeleiden en adviseren op de circulaire doelen.
 
De voorgedragen projecten moeten eenzelfde soort constructie betreffen, namelijk een situ gestorte begane grondvloer voor binnen gebruik. De uitvoering moet in 2020/2021 plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn: de vloer in een museum, een bibliotheek en een brandweerkazerne.
 
Bij elk project wordt de invulling van de verschillende fasen tegen het licht gehouden. Hier staat steeds de vraag centraal hoe circulariteit binnen het project beter kan worden toegepast en wat voor invloed circulariteit heeft op elke fase van het ontwerpproces. Met deze proeftuin, onder de naam ‘Regelgeving betonvloeren’, willen we innovatiever zijn dan nu gebruikelijk is voor dergelijke projecten. Alleen dan kunnen we een nieuwe regelgeving voor circulaire betonvloeren (verder) ontwikkelen.
 
Dichterbij een toekomst met circulaire betonnen vloeren
 
SKG-IKOB monitort het proces: welke keuzes zijn er om te maken en welke invloed hebben deze op het proces? Deze keuzes vormen de basis van de meetmethode en een protocol. Dit protocol kunnen we inzetten om circulair ontwerpen, circulair bouwen en hergebruik bij volgende projecten te stimuleren en verbeteren. Op deze manier komen we een stap dichterbij een richtlijn of regelgeving voor circulair bouwen met betonnen vloeren.
 
De rol van ABT
 
ABT gaat inhoudelijk kijken naar de voorgedragen projecten. Samen met de opdrachtgever zoeken we naar antwoorden op vragen als ‘Hoe kan in elk specifiek project een (meer) circulaire betonvloer komen?’. ABT kijkt mee met welke keuzes daarbij horen en kan de invloed daarvan kwantificeren. Daarbij blijven we streven naar de duurzaamheid en hoge kwaliteit van de constructie in de verschillende fasen. Hiermee wordt het project vergelijkbaar met andere projecten en wordt duidelijk welke invloed elke keuze op de duurzaamheid van het totaalplaatje heeft.
 
Op dinsdag 11 februari vindt de eerste toelichting van De Proeftuin plaats met een aantal opdrachtgevers. Tot april kunnen projecten die binnen de scope van De Proeftuin vallen ingediend worden. Daarna zal een selectie gemaakt worden van 10 projecten waarmee we het circulair bouwen verder gaan brengen.
 
Meer weten over circulaire betonnen vloeren? Lees de blog 'Een circulaire betonnen vloer, hoe kan dat?'
Deel dit bericht