Prins Clausbrug in Dordrecht officieel geopend
09 november 2021

Prinses Beatrix opende 25 oktober de Prins Clausbrug in Dordrecht. De 141 meter lange brug verbindt de nieuwe Dordtse woonwijk Stadswerven met de historische binnenstad. Een echte eyecatcher! Al in 2015 is ABT samen met René van Zuuk architecten gestart met de prijsvraag. ABT is toen uit 127 inzendingen geselecteerd om dit bijzondere ontwerp verder te brengen.  

Unieke constructie

De brug is opgebouwd uit 2 aanbruggen en een beweegbaar deel daartussen van ca. 45 m over de vaarweg. Het beweegbare deel (val) betreft een basculebrug van een uniek soort. Waar normaal het contragewicht ter hoogte van het brugdek op de achterzijde van het val wordt opgehangen, balanceert in dit geval een ballastmast met ruim 350 ton aan contragewicht verticaal in de lucht op de staart van de val. Deze ballastmast wordt in evenwicht gehouden door een slanke pendelstaaf, die de top van de ballastmast verbindt met de achterliggende aanbrug.

Het samenspel aan bewegingen van de draaibare delen zoals val, ballastmast en pendelstaaf, maken het openen en sluiten van de brug tot een waar spektakel. Wat bij de eerste schetsen als niet haalbaar werd bestempeld is door middel van innovatie, onderzoek met behulp van modellering in FEM en Virtual Reality en vooral ook de vasthoudendheid van René tot een uniek, elegant en bijzonder kunstwerk gegroeid.  

Rol ABT

ABT heeft René van Zuuk tijdens de inschrijvingsfase geadviseerd op constructief en geotechnisch gebied. Na selectie is in samenwerking met de architect op basis van het architectonisch ontwerp een technisch referentieontwerp voor de brug opgesteld. In nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht heeft ABT input geleverd voor de eisenspecificatie en de begroting ten behoeve van het UAV/gc-contract voor de realisatie van de brug. De architectonische vormgeving van de brug en de landschappelijke inpassing is door ABT in een vroeg stadium driedimensionaal in beeld gebracht door een Virtual Reality model te bouwen. 

Betrokken partijen

René van Zuuk Architekten: Architectonisch ontwerp
ABT | Ingenieurs in bouwtechniek: Constructief en geotechniek
Ingenieursbureau Boorsma: Elektromechanisch en werktuigbouwkundig

Afbeelding: © Bart van Hoek

Deel dit bericht