28 oktober 2016

Prestigieuze glasprojecten genomineerd voor Glas Award 2016

Crystal Houses aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en de glazen serre van Kasteel Ruurlo zijn genomineerd voor de Glas Award 2016. De Glas Award is een 2-jaarlijkse prestigieuze en toonaangevende vakprijs in de vakglasbranche. 

De gevel van Crystal Houses is uniek in zijn soort. Het is voor het eerst dat een uit massieve glazen stenen vervaardigde zelfdragende gevel op deze manier is geconstrueerd. Niet alleen de stenen en kozijnen zijn van massief glas, zelfs de deurknop is uit glas vervaardigd. De gevel is volledig recyclebaar en kan weer worden omgesmolten wanneer deze het einde van de levensduur bereikt.

Wil je meer weten over dit unieke gebouw? Bekijk dan de projectpagina van Crystal Houses.

Afbeelding: mvrdv_daria scagliola & Stijn Brakkee_crystal_houses_afbeelding_in_tekst_glas

Voor het museum van kasteel Ruurlo waren op de begane grond meer vloeroppervlak en een nieuwe entree nodig. Om het aanzicht van het kasteel zo min mogelijk te verstoren, ontwierp Verlaan & Bouwstra daarom een glazen serre. ABT's glasgroep ontwikkelde voor de doorkoppeling tussen de horizontale en verticale verbindingen speciaal voor dit project een nieuwe verbinding. In de verbinding moeten normaalkracht, dwarskracht en een moment overgedragen worden. Dit is gerealiseerd met een interne deuvelverbinding. De horizontale vinnen zijn doorlopend. De verticale vinnen worden onderbroken en zijn in hoogte stelbaar bij de montage. 

De hoekverbindingen van de horizontale en verticale vinnen zijn verlijmd door overlappende glasplaten te gebruiken. Hierdoor ontstaat een momentvaste verbinding. Door het combineren van eerder toegepaste bewezen technieken en daarbovenop een stapje verder te gaan met innoveren is een bijzondere transparante glasconstructie ontstaan.

Wil je meer weten over deze unieke verbinding? Bekijk dan de projectpagina van Kasteel Ruurlo.

Op woensdag 9 november wordt tijdens SGA Vakdagen in de Evenementenhal te Gorinchem de Glas Award uitgereikt. 

Verlaan & Bouwstra architecten
Deel dit bericht