22 november 2016

Peter Swier behaalt 2de plaats van NRP Masterprijs

In het WaterlinieMuseum Fort bij Vechten is op 17 november een 2de plaats van de NRP Masterprijs uitgereikt aan ABT’er Peter Swier (TU Delft). Peter Swier, sinds een aantal maanden werkzaam bij ABT als technicus bouwfysica & installaties deed een onderzoek naar en maakte een renovatieontwerp met het Earth, Wind & Fire concept. 

Peter legt uit wat de drijfveer achter zijn onderzoek was:

“Als architectural engineer wilde ik mij door middel van mijn afstudeerproject voorbereiden op maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering, energie-efficiëntie, krimp en transformatie. Een essentieel besef hierbij was dat:

‘A building with a high score on sustainability and energy efficiency may have neglected the most important aspect of architecture, namely providing a pleasant, healthy and productive workplace, a combination of well-being and design quality’. (Chen et al. PLEA conference 2011: What is the Relationship between Design Excellence and Building Performance?).

Door dit inzicht raakte ik gefascineerd door Ben Bronsema’s Earth, Wind and Fire (EWF) concept. Door toepassing van deze techniek op leegstaande kantoorpanden kunnen architectonisch aantrekkelijke, energiezuinige, gezonde, comfortabele en productieve werkomgevingen gerealiseerd worden waarin klimaattechnische systemen niet langer ondergeschikt zijn aan de architectuur, maar de architectuur zijn.”

Peter Swier bracht in zijn afstudeeronderzoek de mogelijkheden en beperkingen van EWF voor leegstaande kantoren en vice versa in kaart. Daarnaast heeft hij een virtueel renovatieontwerp gemaakt waarmee de potentie van het EWF concept inzichtelijk gemaakt is. Daarmee is het een nieuwe stap in het EWF onderzoek en voorziet het architecten en ingenieurs van inzicht en hulpmiddelen met betrekking tot het gebruik van EWF voor de renovatie of transformatie van leegstaande kantoorpanden.

Het ontwerp kan gezien worden als een droom van een jonge ingenieur die zich graag verder wil ontwikkelen als verbinder tussen architecten en klimaatingenieurs om aantrekkelijke, comfortabele gebouwen te creëren. Ben je geïnteresseerd naar het onderwerp Earth, Wind en Fire? Bekijk dan het gehele onderzoek.

Achtergrond NRP Masterprijs
De NRP Masterprijs is in het leven geroepen om jong talent op het gebied van renovatie en transformatie te belonen. De NRP Masterprijs wordt toegekend aan relevante en vernieuwende afstudeerscripties of ontwerpen van universitaire masteropleidingen of post HBO masteropleidingen. Dit jaar werden er 12 scripties ingestuurd. De prijsvraag biedt de markt inzicht in de innovatieve ideeën van jonge onderzoekers en ontwerpers.

 

Deel dit bericht