03 april 2017

Persbericht - ABT realiseert ultraslanke hybride trap

3 april 2017, Velp – Ingenieursbureau ABT heeft recent een surrealistisch slanke trap van beton en glas gerealiseerd voor haar eigen hoofdkantoor in Velp. De ultraslanke hybride trap – met een dikte van ongeveer vijf centimeter – overspant een afstand van bijna zes meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben. De glazen balustrades, onzichtbaar verbonden met de trap, versterken de illusie van gewichtloosheid. De sierlijke trap gaat zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare.

Constructief samenwerken
De nieuwe trap in het hoofdkantoor van ABT in Velp bestaat uit één gedeelte, is vier keer slanker dan gangbaar en zweeft naar de eerste verdieping. Om de trap – ontworpen door JHK Architecten – zo slank te krijgen, moesten beton en glas constructief samenwerken. Het glas is onzichtbaar met het beton verbonden en verstijft en versterkt de trap. Zonder het glas zou de trap werken als een verende plank. ABT berekende de constructie met speciale software. Het constructieve ontwerp vroeg om nauwe samenwerking tussen de glasspecialisten en betonconstructeurs. Onder meer de wapening en de krachten vanuit het glas moesten op elkaar worden afgestemd.

Grenzen opzoeken
Vanwege de extreem hoge spanningen in de trap koos ABT voor zelfverdichtende ultra hoge sterkte vezelbeton (UHSB) en een speciale mortel. De ultaslanke trap vereiste een innovatief stortproces, ontwikkeld in samenwerking met Romein Beton. De glazen balustrade reflecteert de innovatieve aard van ABT. Het ABT-team – in nauwe samenwerking met glasleverancier Si-X – zocht de absolute grenzen van het materiaal op. Een drielaagse ruit loopt met de hoeken van de treden mee. Dit betekent een glasconstructie met een zaagtand én hoge toleranties, iets wat zelden of nooit vertoond is.

Revolutionair ontwerp
Het revolutionaire ontwerp is een demonstratie van de mogelijkheden van het veelzijdige UHSB en glas als constructief draagkrachtig materiaal. Samen vormen beton en glas een sterke, hybride constructie. De sierlijke trap gaat hiermee zowel productietechnisch als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare. Zo inspireert de trap iedereen in het kantoor het beste uit zichzelf te halen. Samen met partners het onmogelijke mogelijk maken.

---EINDE BERICHT---

Samenwerkende partijen
Architect: JHK
Engineering: ABT
Aannemer: Cornelissen
Betonleverancier: Romein Beton
Glasleverancier: Si-X
Glasfabrikant: Thiele Glas

Deel dit bericht