Pers krijgt kijkje in Depot Boijmans van Beuningen
24 september 2020

Depot Boijmans van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld is technisch voltooid en opende vandaag haar deuren voor de pers. Een mijlpaal voor het museum, architectenbureau MVRDV én voor ABT. Als geveladviseur hebben wij aangetoond dat de spiegelgevel technisch haalbaar was, maakten wij het technisch gevelontwerp en ondersteunden wij MVRDV bij de bouwkundige uitwerking van het hele gebouw.

Het spiegelende gebouw in het Rotterdamse Museumpark, in de volksmond “De Pot”, biedt vanaf volgend jaar een veilig onderdak voor de ruim 150.000 kunstobjecten uit de museumcollectie. De werken worden daar bewaard onder de beste condities. Daar kunnen ook bezoekers van genieten want die mogen meekijken in de wereld van opslag, specifieke bewaring en transport van kunstwerken. Naast de verschillende ruimtes voor opslag en verzorging heeft het depot op 35 m hoogte een restaurant en een dakbos.

1664 glaspanelen

Afbeelding: Rowan van Wely beantwoordt vragen van journalisten_2
Rowan van Wely beantwoordt vragen van journalisten
Het ronde, schaalvormige depotgebouw is 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee. De gevel is rondom van top tot teen afgewerkt met spiegelend glas. Rowan van Wely, projectleider Depot en sinds 2014 betrokken namens ABT: “Voor ons was de belangrijkste uitdaging: hoe houden we deze zeer complexe vorm technisch onder controle? De 1664 glaspanelen moeten de horizontale en verticale lijnen van het gebouw tot op millimeters nauwkeurig volgen om het gewenste visuele effect te verkrijgen.”
 
Uiteindelijk kwam het team tot een indeling van 26 unieke glaspaneelontwerpen. “De panelen zijn niet cirkelvormig gebogen, maar sferisch gebogen. Voor het beschrijven en beheersen van de vorm en de spiegeling hebben we gebruik gemaakt van parametrische ontwerptools.”
Maakbaar en haalbaar
 
In het project trok ABT jarenlang nauw samen op met het architectenbureau, de aannemer, de glasbuigers, glas- en coatingleveranciers en gevelbouwer. Van Wely: “Zo wisten we in elke fase zeker dat het ontwerp niet alleen maakbaar en haalbaar was. Maar ook dat het eindresultaat volledig recht zou doen aan het esthetisch ontwerp.”
 
Zilveren en Gouden opening
 
In het weekend van 25-27 september 2020 krijgen 7.500 bezoekers tijdens de Zilveren Opening de kans om een blik te werpen op het interieur en het dakterras. Daarna gaat het museum dicht voor publiek om zich te richten op de verdere technische inrichting en de verhuizing van de 150.000 objecten. In het najaar van 2021 vindt de (officiële) Gouden Opening van het Depot plaats.
 
Meer weten over de bijdrage van ABT aan dit spectaculaire project? Lees het hier.
 
Header: © Ossip van Duivenbode
 
Deel dit bericht