Museum de fundatie_constructief advies_directievoering
Museum de Fundatie_Zwolle_keramische tegels_monumentaal_oog_ABT
Museum de fundatie_zwolle_ABT bouwmanagement
24 mei 2013

Oplevering museum De Fundatie

Museum de Fundatie in Zwolle is uitgebreid met een bijzondere ellipsvorm op het dak. De ellips is een staalconstructie, bekleed met hout en vervolgens met speciale keramische tegels. In de ellips zit een groot raam dat uitkijkt over de oude binnenstad. Vanmiddag, vrijdag 24 mei, is het ‘oog’ van het vernieuwde museum opgeleverd.

ABT verzorgde het constructief en geotechnisch ontwerp van deze blobvormige aandachtstrekker op het monumentale museum. Naast de bijzondere vormgeving en complexe constructie vormden ook de korte doorlooptijd en het werken binnen het monumentale museum een uitdaging. ABT was tijdens de uitvoering verantwoordelijk voor het bouwmanagement.

Afbeelding: Museum de Fundatie_Zwolle_bouwmanagement ABT_constructief davies

Museum de Fundatie
In het neoclassicistische gebouw uit 1840 zat oorspronkelijk een rechtbank. In 1977 verloor het gebouw haar functie als Paleis van Justitie en werd het verbouwd tot kantoor voor de Rijksplanologische Dienst. Na een interne transformatie door architect Gunnar Daan is sinds 2004 museum De Fundatie - dat al een vestiging had in Heino - in het gebouw gehuisvest.

Uiteindelijk werd het gebouw te klein om op een goede manier de eigen collectie tentoon te kunnen stellen en is een plan voor uitbreiding gemaakt. Hubert-Jan Henket (Bierman Henket architecten) ontwierp een ellipsvormige opbouw op het dak van het museum. Hij heeft gekozen voor een opbouw die sterk contrasteert met het neoclassicistische gebouw. Uit het dak komt een blobvormig lichaam tevoorschijn. Het skelet van de 33 meter lange en 22 meter brede dubbele ellips wordt gevormd door staalprofielen.

Om de stabiliteit te waarborgen is een trekband om de vorm aangebracht. Tussen de profielen zijn houten schenkels aangebracht. Hier overheen ligt een dubbel regelwerk met dakbedekking. Het geheel is afgewerkt met wigvormige tegels met een witte glazuur. Het nieuwe lichaam steunt op staalplaatbeton vloeren die op zware HEB 900 rusten en die op hun beurt worden gedragen door kolommen van vierkante staalprofielen. Deze kolommen worden dwars door het bestaande gebouw heen gevoerd. Hiertoe zijn gaten in de bestaande vloeren aangebracht. De kolommen dragen hun krachten uiteindelijk via betonnen poeren op de ondergrond over.

Deel dit bericht