12 januari 2017

Opereren in vernieuwd OK-complex St. Jansdal

Na anderhalf jaar bouwen is het vernieuwde OK-complex in St. Jansdal in gebruik genomen. Er zijn zes nieuwe operatiekamers en een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) gebouwd. Dit alles is bovenop het dak van de bestaande Spoedeisende Hulp en de huisartsenpost welke gedurende de hele bouw in bedrijf is gebleven.

Lichte stalen constructie
Ziekenhuis St. Jansdal en ABT zijn oude bekenden. ABT is namelijk de hoofdconstructeur van het oorspronkelijke ziekenhuis. Wiegerinck tekende voor het vernieuwde ontwerp. ABT onderzocht of de opbouw inclusief bijbehorende techniekruimte mogelijk was zonder de bestaande constructie en fundering te zwaar te belasten.

Constructeur Ronald Wenting: “We hebben om gewicht te beperken als basis een lichte, stalen constructie met stalen dakplaten ontworpen. In de techniekruimte is gericht massa toegevoegd in de vorm van een staalplaatbetonvloer. Deze moet, in combinatie met plaatsing van de technische installaties op trillingsdempers, voorkomen dat zich trillingen voordoen bij de apparatuur op de OK. Veel apparatuur wordt via pendels aan de dakconstructie opgehangen. Om zeker te weten dat de nieuwe lichte constructie aan alle eisen voldoet, hebben we met 3D-rekensoftware de stijfheid en vervorming van de constructie nauwkeurig doorgerekend.”

Nu het eerste deel van het bouwtraject succesvol is afgerond staat de tweede fase voor de deur: de personele ruimten, apparatuurbergingen, voorbereidingsruimte en de uitslaapkamer worden verbouwd. Verwacht wordt dat dit traject in juli 2017 wordt afgerond.

Benieuwd naar wat ABT nog meer doet op gebied van ziekenhuizen? Bekijk dan de pagina gezondheidszorg.

Deel dit bericht