28 augustus 2012

Opening windparken Curaçao

De windparken Playa Kanoa en Tera Kòrá op Curaçao zijn officieel in gebruik genomen. Nadat op 9 december 2011 de uitbreiding van de windparken officieel van start is gegaan, heeft premier Gerrit Schotte 20 juli jl. symbolisch het startsein gegeven om de windparken op te starten. ABT heeft voor beide parken het funderingsontwerp ontwikkeld en heeft gedurende de bouw het projectmanagement, namens de eigenaar NuCuraçao Windparken B.V., verzorgd.

ABT en windenergie
ABT is al meerdere jaren actief op het gebied van windenergie. Eerder al realiseerde ABT voor dezelfde opdrachtgever, NuCapital, het civieltechnische ontwerp en projectmanagement voor het windpark Vader Piet op Aruba.

Primeur: windturbinefundament van hybride beton
ABT zet een nieuwe stap in de ontwikkeling van windturbinefundamenten, namelijk een windturbinefundament van hybride beton: gewapend beton met toevoeging van staalvezels. Hybride beton combineert de sterke punten van staalvezels en wapening. Het maakt het mogelijk om het funderingsontwerp te optimaliseren in kosten en tijd.

Staalvezels worden al jaren toegepast in betonconstructies, zoals betonvloeren. De toepassing in dikke windturbinefundaties is nieuw, evenals de combinatie van traditionele wapening en vezels. Met hybride beton dalen de kosten van het zware wapeningsvlechten en neemt de gevoeligheid voor dynamische belastingen rondom de torenverankering af. Er is minder kans op scheurvorming, wat goed is voor de veiligheid en de duurzaamheid van de fundaties.

Het ligt in de bedoeling om, na evaluatie van een pilotproject in Wouterswoude, dit type fundament tot standaard te verheffen en ook toepasbaar te maken voor de grotere turbinetypen, zoals de V90 en V112.

Afbeelding: Vestas Windturbine Aruba_ABT co2 neutraal_kwaliteit

Meer weten over deze innovatie? Neem dan contact op met Axel Jacobs of stuur een mail naar windenergie@abt.eu.

Deel dit bericht