Onderzoeksraad adviseert APK voor grote publieke gebouwen
25 november 2020

Er is onvoldoende zicht op de constructieve veiligheid van gebouwen wanneer deze in gebruik zijn. Bij gebouweigenaren staat de zorgplicht niet op het netvlies en de overheid houdt geen actief toezicht. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) in haar rapport van 25 november 2020 naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar in 2019. 

De Onderzoeksraad adviseert het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om voor grote publiek toegankelijke gebouwen periodiek onderzoek van de constructie wettelijk verplicht te stellen. Zij beveelt ook aan - vooruitlopend op die wettelijke verplichting –een richtlijn te geven voor de periodieke beoordeling van constructieve veiligheid en daarbij het “Protocol Beoordeling constructieve veiligheid Stadions Voetbal” van 1 juni 2020 te benutten.

Dit document, opgesteld door ABT in opdracht van het Ministerie BZK, geeft eigenaren van voetbalstadions inzicht in de constructieve veiligheid van hun stadion. De methodiek in dit rapport is toepasbaar op ieder gebouw dat grote aantallen mensen ontvangt of onderdak biedt, zoals concertzalen en conferentiegebouwen. 

Lees hier het volledige rapport van de Onderzoeksraad 'Verborgen gebreken - Lessen uit de instorting van het dak van het AZ-stadion'.

Het rapport is ook in een animatie gevisualiseerd, bekijk de video hieronder.

Deel dit bericht