25 november 2019

Officiële opening Fenixloods

De oude Fenixloods op Katendrecht in Rotterdam is de afgelopen jaren omgebouwd tot appartementencomplex Fenix I en is op woensdag 20 november officieel geopend. Onder andere wethouder Kurvers (Bouwen en Wonen) verrichtte de officiële openingshandeling. Dankzij de samenwerking tussen opdrachtgever Heijmans Bouw en Vastgoed, Mei architects and planners en ABT (verantwoordelijk voor onder meer haalbaarheidsstudies, geotechnisch advies en advies rondom de hoofddraagconstructie) verrijst Fenix I hiermee uit de as en brengt het een cultureel en creatief complex voort met een ‘optop’ van 212 loftappartementen. 

Stukje geschiedenis

Zo'n honderd jaar geleden stond de loods nog wereldwijd bekend als de grootste overslagloods van Europa, om na de jaren '80 vele jaren leeg te staan. Door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog en een grote brand in 1947 braken de loodsen in twee stukken, waardoor Fenix 1 en Fenix 2 ontstonden.

Optop

Door de havenloods te renoveren kon waardevolle architectuur behouden blijven. Op de bestaande loods is een tussenstuk gebouwd, dat met een zware constructie de woonlagen erboven ondersteunt. De nieuwe bovenbouw, die voornamelijk wordt opgetrokken met een tunnelkist, rust op een stalen vakwerkconstructie die door de bestaande betonconstructie afwisselend op het bestaande stramien (8,6 meter) is geplaatst zodat de nieuwe poeren geen invloed uitoefenen op de bestaande fundering.

Opmars

Katendrecht is al jaren bezig aan een opmars en de oplevering van Fenix 1 betekent dan ook dat er in één klap een kleine vierhonderd Katendrechters bij zijn gekomen. Toch wordt het complex niet enkel bewoond door de nieuwe bewoners. Zo hebben culturele partijen al hun plek binnen het pand en komt er ook een breed assortiment aan horeca.

Meer weten over dit project? Lees hier dan verder! Of bekijk de video van opdrachtgever Heijmans Bouw en Vastgoed hieronder! 

Deel dit bericht