22 oktober 2014

Nominatie Glas Award voor lift Mauritshuis

De glazen lift van het Mauritshuis in Den Haag is een van de Glas Award 2014 finalisten. ABT heeft in het voortraject de haalbaarheid van de lift onderzocht. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 13 november op de SGA Vakdagen in Gorinchem.

De Glas Award is een initiatief van de Glas Branche Organisatie en wordt voor de 7de keer uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs geeft aandacht aan vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas. De jury heeft in totaal 37 inzendingen ontvangen.

Mauritshuis Den Haag

Na een verbouwing en renovatie van ruim 2 jaar opende het Mauritshuis op 27 juni 2014 haar deuren. De nieuwe glazen lift brengt de bezoekers vanaf het voorplein naar de ondergrondse foyer. Hans van Heeswijk architecten heeft een ronde transparante lift bedacht. De lift bestaat volledig uit glas. Hierdoor wordt het zicht op het Mauritshuis zo min mogelijk belemmerd. De verbindingen in de glasconstructies moeten uit zachte materialen bestaan vanwege het contact met het glas. Deze verbindingen bepalen grotendeels het vervormingsgedrag. Met behulp van een 3D-model werden de glasverbindingen gemodelleerd. Dankzij het 3D-model kon ABT concluderen dat een glazen lift haalbaar was en werd de uitwerking bij Octatube en Mitsubishi neergelegd.

 

Luuk Kramer
Deel dit bericht