03 december 2015

NMM wint Abe Bonnemaprijs

Felix Claus Dick van Wageningen Architecten heeft op 1 december jongstleden de Abe Bonnemaprijs ontvangen voor het ontwerp van het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Tijdens dit project was ABT verantwoordelijk voor de constructieve opzet waarvan vooral het driedimensionaal balkenraster van het dak, dat relatief licht is uitgevoerd, mede bepalend is voor de architectuur en ruimtelijke kwaliteit.

Om dit te kunnen realiseren zijn er 150 tot 300 toetsingen nodig geweest. Conventionele rekenmethodes volstonden niet meer, daarom ontwikkelde ABT een Optimalisatie Toolkit: software die op basis van ingestelde randvoorwaarden de meest optimale constructie voor het dak kan berekenen. Het resultaat is een dak dat geen honderd, maar zestig kilo per vierkante meter weegt: het is licht, duurzaam en voordelig. En draagt daarmee in belangrijke mate bij aan de betaalbaarheid en de duurzaamheid van het museum.

De prijs is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de afgelopen twee jaar in Nederland is opgeleverd en dat naar het oordeel van een onafhankelijke deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit. De jury van de Abe Bonnemaprijs roemt het NMM-ontwerp als ‘excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid. 

 

Deel dit bericht