Nieuw circulair bouwconcept geselecteerd voor Rijksoverheidspaviljoen Floriade EXPO 2022
04 juni 2021

Het innovatieve consortium van de Noordereng Groep (onder meer bestaande uit Oosterhoff Group / ABT) is de gekozen winnaar om het Dutch Innovation Experience (Di-X) Rijksoverheidspaviljoen in Almere te realiseren. Het paviljoen is een showcase voor de toekomstige (woning)bouw en verbindt de ruimtelijke opgave met de transitieopgaven in Nederland. Het ontwerp introduceert de ‘HoutKern Bouwmethode’, een circulair concept dat het mogelijk maakt in korte tijd, op een duurzame manier en met lage emissie veel nieuwe woningen te bouwen.

De HoutKern Bouwmethode
Het consortium, onder leiding van de Noordereng Groep bestaat uit Heko Spanten, Oosterhoff Group / ABT, DP6 architectuurstudio, Studio Nico Wissing, Hedgehog Company en Groene Jongens. De HoutKern Bouwmethode is door partners van het consortium ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse bouwvraagstuk. Deze duurzame bouwmethode is de basis voor een zeer veelzijdig paviljoen, herbruikbaar in verschillende configuraties, groen en volledig gemaakt van bio­based materialen. Gerben Kuipers, CEO van de Noordereng Groep: “We zijn trots en verheugd dat de jury onze inzending heeft uitgekozen. We zullen de toekomstige bezoeker verassen met een pasklare én duurzame oplossing voor de woningbouwopgave."

Afbeelding: DI-X_EXT 01_DEF_DP6
Credits beelden: DP6 architectuurstudio

Rol Oosterhoff Group / ABT
Oosterhoff Group / ABT maakt deel uit van het consortium van de Noordereng Groep. Oosterhoff Group en ABT brengen expertise in op onder meer het gebied van constructie (ontwerp van modulaire houten modules), parametrisch design (parametrische aansturing van ontwerp tot en met uitvoering en mogelijkheden voor hergebruik) en  natuurlijke ventilatie. Doel is om het klimaat in het gebouw op basis van natuurlijke ventilatie te beheersen. Het klimaat in het gebouw is een logisch gevolg van de weersomstandigheden buiten. Alleen de positieve aspecten (frisse lucht, schaduw en luchtstroming op warme dagen) hiervan ervaar je binnen, de negatieve aspecten worden door de gevel en dak geweerd.

Lees hier het volledige persbericht!

Credits beelden: DP6 architectuurstudio

Deel dit bericht