Nationale Staalprijs 2020 voor Fenix I
13 oktober 2020
Het Rotterdamse woongebouw Fenix I wint vandaag de Nationale Staalprijs binnen de categorie Woningbouw! Het winnende team met Mei architects and planners, ABT, CSM Steelstructures  en Heijmans ontving de prijs tijdens de online versie van de Nationale Staalbouwdag.
 
Fenix I is in meerdere opzichten een uniek project. In opdracht van Heijmans Vastgoed werd op een monumentale overslagloods op het Rotterdamse Katendrecht loft appartementen gebouwd. Het omvat een mixed-use programma van 45.000 m2 en een unieke stalen tafelconstructie van 140 x 40 meter, die dwars door het bestaande monumentale pakhuis is gebouwd.
 
Integrale oplossingen en grensverleggend
 
ABT was verantwoordelijk voor het constructief ontwerp. Martijn Rietbergen: “Door het uitgebreide programma van eisen was de constructieve opgave complex. Dat past goed bij de ambitie van ABT om integrale oplossingen aan te dragen en waar nodig grensverleggend te zijn. We werden in de loop van Fenix steeds uitgedaagd om, in overleg met MEI architects, Heijmans en de andere bouwpartners, passende oplossingen te vinden voor onvoorziene situaties. Het winnen van de Staalprijs voelt voor mij als een enorme erkenning van de moed, expertise en vakmanschap van het hele team."
 
Juryrapport: “technisch hoogstaand” en “prestatie van formaat”
 
De jury is vol lof over het technisch niveau: “Het grote woongebouw past naadloos bij de industriële uitstraling van dit havengebied en is technisch hoogstaand. Alleen al door de wijze waarop de stalen draagconstructie door het bestaande pakhuis heen zijn draagkracht vindt in de ondergrond op nieuwe mega-poeren.” Het juryrapport sluit af met “Een complexe opgave met een grensverleggend resultaat.”
 
De twee andere genomineerde Woningbouw-projecten waren Pontsteiger Amsterdam en Uitbreiding Park Hoog Oostduin, Den Haag.
 
De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten met staal en wordt georganiseerd door Bouwen met Staal. Een jury bepaalt de genomineerden en winnaars in vijf categorieën.
Deel dit bericht