19 april 2018

Nationale bibliotheek van Qatar geopend

De nieuwe nationale bibliotheek van Qatar is geopend. Het gebouw, dat drie bibliotheken en een erfgoedcollectie huisvest, is door OMA ontworpen als één grote ruimte. ABT adviseerde in opdracht van OMA in het ontwerptraject over de transparante glazen gevel voor het karakteristieke gebouw.

De gevelvlakken hebben aan 3 zijdes een wiebervorm en aan 1 zijde een rechthoekig gevelvlak welke zijn ingevuld met een stalen hangconstructie met gekromde glasgevelelementen. Door de kromming in de glaselementen kunnen de glaselementen grote overspanningen halen. De elementen hebben een hoogte van 6 meter. Door het aanwezige woestijnklimaat zijn de glaselementen geïsoleerd uitgevoerd en tevens voorzien van een stippenpatroon om zonlicht te kunnen weren. Hierdoor kan er een aangenaam klimaat in de bibliotheek worden bereikt. Een ander belangrijk aandachtspunt was aardbevingsbestendigheid. De gevel is daarom op een speciale wijze geconstrueerd zodat deze de belastingen van aardbevingen kan weerstaan.  

Bijzonder ontwerp
Doordat de hoeken van het complex zijn opgetild, zijn drie gangpaden ontstaan die langs de boekenkasten richting het driehoekige centrum van de ruimte lopen. Dankzij deze opzet worden niet alleen alle boeken eenvoudig ontsloten voor de bezoekers, maar kon de entree ook in het hart van het gebouw worden geplaatst, in plaats van in de gevel. Op die manier weet de bezoeker zich direct bij binnenkomst omgeven door boeken en kan hij zich beter oriënteren op de andere aanwezige functies in het complex, zoals zalen voor studie en ontmoeting. 

De boekenkasten zijn ontworpen als onderdeel van de gebouwtopografie en infrastructuur. Ze zijn van hetzelfde witte marmer als de vloer gemaakt en zijn voorzien van geïntegreerde verlichting, ventilatie en een geautomatiseerd inleversysteem voor de boeken.

 

Deel dit bericht