Museum in spotlight tijdens Nationale Museumweek: De Fundatie
22 april 2021

Het is (helaas) al een tijdje terug dat we echt naar een museum konden. Daarom zetten we tijdens de Nationale Museumweek graag digitaal een museum in de spotlight: het Museum De Fundatie in Zwolle!

Het verhaal achter het museum

Museum De Fundatie wilde de vestiging Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle uitbreiden, omdat het gebouw aan de rand van de Zwolse binnenstad te klein was geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en bezoekers adequaat ruimte te bieden. De provincie Overijssel stelde 5 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van een icoon. Dit is bereikt met het ontwerp van Bierman Henket-architecten; een futuristisch ogende uitbouw bovenop het rijksmonument waarin het museum zetelt.

Afbeelding: Museum de Fundatie Zwolle_Rob Hoekstra_ABT_projectmanagement voortraject_constructief ontwerp

Sterk contrast

De uitbreiding ziet eruit als een ellipsvormige zilveren constructie en contrasteert sterk met het monument uit het midden van de negentiende eeuw. De ellips is een staalconstructie van 33 meter lang en 22 meter breed. Het is bekleed met hout en speciale wigvormige keramische tegels. In de ellips bevindt zich een tentoonstellingsruimte van duizend vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. Een groot raam biedt uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

Rollen

Onder meer Eric Brok, Niki Loonen en Theo van Wolfswinkel van ABT verzorgden het constructief en geotechnisch ontwerp van deze blobvormige aandachtstrekker en waren verantwoordelijk voor het bouwmanagement. bbn adviseurs heeft het bouwkostenmanagement uitgevoerd. In het spanningsveld tussen ambitie en financiële mogelijkheden is het gelukt om de ambities van de klant te realiseren en het museum opnieuw op de kaart te zetten.

Nieuwe technologie doet oude tijden herleven; Zwolle heeft er werkelijk een icoon bij! 

Afbeelding: Museum de Fundatie_Zwolle_Rob Hoekstra_ABT_interieur_ellips_bestek_fotoalbum
Deel dit bericht