Meer circulaire oplossingen dankzij digitalisering
28 juni 2022

Het zijn dynamische tijden. Hoge energieprijzen, hoge materiaalprijzen en de oorlog in Oekraïne zorgen voor bijzondere marktomstandigheden. Tegelijkertijd zien we overal tekorten op de arbeidsmarkt. Klimaatverandering en de (inter)nationale afspraken over reductie van de broeikasgasuitstoot zorgen voor het besef dat we zuinig moeten zijn op wat we hebben. Bij ABT blijven we ons focussen op de toekomst, want daar liggen de oplossingen voor de problemen van vandaag. 

Samen met de architect ontwikkelen wij oplossingen die vernieuwend zijn. Daarbij gebruiken we digitalisering, zowel repeterend als ontwerpend. Digitalisering en circulariteit gaan hand in hand. Industrialisatie en automatisering kunnen ervoor zorgen dat tekorten op de arbeidsmarkt afnemen en bouwkosten sterk dalen. Dat vraagt wel iets van ons als maatschappij. Want goedkopere producten inkopen betekent vaak ook een lage waardeperceptie. We moeten dan ook scherp blijven op mogelijke materiaalverspilling. Als we digitalisering inzetten om bouwen flexibeler te maken en om bouwmaterialen demontabel te krijgen, dan vergroten we de herbruikbaarheid en maken we echt circulaire meters.

Soms ligt de beste ontwerpoplossing voorbij de regelgeving. In dat geval gaan we de dialoog aan met het bevoegd gezag. Zo bereiken we niet alleen nieuwe oplossingen voor onze klanten, het voedt ook de innovatiedrift in onze organisatie. Creëren en realiseren van de meest duurzame oplossing. Dat is onze focus en geeft ons energie.

Slim hergebruik van bestaande gebouwen, bruggen of andere objecten kan helpen bij het oplossen van onze maatschappelijke uitdagingen. In dit magazine vind je enkele mooie voorbeelden. Zoals het circulaire ViCi-viaduct waar onze collega’s aan werken. En het recent geopende Rijkspaviljoen op de Floriade, dat in zes maanden tijd is ontworpen én uitgevoerd. Volledig herwinbaar en gebouwd volgens de HoutKern Bouwmethode die mede door ABT is ontwikkeld. 

Namens het directieteam van ABT,

André Speksnijder

Voor meer informatie: a.speksnijder@abt.eu | +31613142065

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2022

Beeld: © ABT

Afbeelding: Overzichtsfoto André copy
Deel dit bericht