23 november 2015

Mauritshuis wint IPMA Project Excellence Award

Donderdag 19 november 2015 heeft het Mauritshuis een bijzondere en prestigieuze prijs, de IPMA Project Excellence Award, in ontvangst mogen nemen. Een prijs voor het beste projectmanagement van Nederland.

De jury omschreef de verbouwing van het Mauritshuis onder de noemer ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst’ als volgt:
“De jury is unaniem van mening dat dit project met het meeste avontuur en de meeste ongebaande paden is uitgevoerd. Totaal vernieuwend voor projectmanagement in de cultuursector, zowel nationaal als internationaal.”, aldus het juryrapport. Victor Moussault, zakelijk directeur van het Mauritshuis: “Wij zijn vereerd en verheugd met de IPMA Project Excellence Award. Deze erkenning geeft aan dat eigen initiatief, doorzetting en teamwerk het fundament zijn voor de realisatie van complexe projecten”.

Spectaculaire onderneming
Het project Mauritshuis bouwt aan de toekomst omvatte een ingrijpende uitbreiding en renovatie van het museumgebouw. Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat. De aanleg van de verbinding tussen de ondergrondse foyer en een naastgelegen pand was een complexe en spectaculaire onderneming. Verantwoordelijk ontwerper ABT en aannemer Volker Staal en Funderingen pasten tal van complexe technieken toe. Er is gebruik gemaakt van cutter soil mixing voor de wanden: de aanwezige grond is ter plekke met water en cement vermengd voor een grond- en waterwerende wand. Ook zijn jetgroutkolommen, softgelmassieven en vezelversterkt onderwaterbeton toegepast, evenals de techniek van het vijzelen.

De situatie was extra complex door het kleine binnenstedelijke oppervlak waarop gewerkt moest worden en de locatie direct naast het torentje van de premier, middenin het politieke hart van Nederland. Dat het bouwproject succesvol en zonder schades is verlopen, is een prestatie van formaat.

De Nederlandse IPMA Project Excellence Award is een prijs voor de meest uitmuntende projecten door Nederlandse bedrijven en organisaties in de periode 2013 tot begin 2015.

Deel dit bericht