15 oktober 2012

Lovende kritieken voor Re-set op Biënnale

Re-set, new wings for architecture, is de titel van de Nederlandse inzending voor de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië. De Biënnale is de grootste internationale publieksmanifestatie voor architectuur. Met Re-set blaast Petra Blaisse van Inside Outside het Rietveldpaviljoen twaalf weken lang nieuw leven in. Zowel de (internationale) pers als de individuele bezoekers zijn buitengewoon lovend over het ontwerp.

Twee sets bewegende gordijnen van ruim 5 meter hoog laten het interieur van het Rietveldpaviljoen, het door Gerrit Rietveld gebouwde tentoonstellingspaviljoen op het Biënnale-terrein in Venetië, elke anderhalve minuut totaal veranderen.

Het ontwerpen en berekenen van de ophangconstructie voor de bewegende gordijnen gebeurde door prof.ir. Rob Nijsse van ABT.

Het ontwerp geeft het Rietveldpaviljoen een visueel verbluffende transformatie die een scala aan mogelijkheden laat zien dat een bestaand, leegstaand gebouw te bieden heeft. Het paviljoen is in de winter somber en leeg, een analogie met de kantoorleegstand. Door in het dak de daglichttoetreding te verbeteren, spiegels te plaatsen en een ingenieuze railconstructie aan te brengen, kon met 290 vierkante meter gordijn het paviljoen tot een nieuw gebouw worden getransformeerd.

Video en foto’s:
http://www.flickr.com/photos/naiphoto/7982618676/in/set-72157631288114716

Publicaties:
Designboom: dutch pavilion: re-set by petra blaisse at the 13th architecture biennale
Designboom: Venice biennale 2012: dutch pavilion curator ole bouman
Dezeen: Dutch Pavilion curtains at Venice Architecture Biennale 2012
Groene Amsterdammer: Puntdaken
Volkskrant: Bewegend gordijn tegen de leegstand
World Architecture News: Pressing the Re-set button...

Deel dit bericht