03 maart 2020

JONAS IJburg tweemaal bekroond met internationale BREEAM Award

Gisteravond ontving woongebouw JONAS in twee categorieën de juryprijs tijdens het BREEAM Awards 2020 gala in Londen. Het IJburgs nieuwbouwproject van opdrachtgever Amvest werd bekroond als beste in de categorie ‘Homes-Design Stage Award’ en ‘Regional Award-Western Europe’. Het integrale concept is ontworpen door Orange architects, ingenieursbureau ABT en Felixx Landscape Architects voor Amvest. Paul Kierkels van Orange Architects en Nick Vlaun van ABT namen samen de prijzen in ontvangst.
 
De juryleden waren unaniem in hun enthousiasme voor Jonas en noemden het een van de meest opvallende inzendingen. “Naast de serie aan duurzaamheidsmaatregelen hebben de omgeving en de buurtbewoners duidelijk centraal gestaan in het ontwerpproces van Jonas. Dat heeft geleid tot duurzame én comfortabele woningen. Een aanpak waar andere woningbouwprojecten van kunnen leren”, aldus het juryrapport.
 
Recent behaalde Jonas - als tweede woongebouw in Nederland - het BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat met de bijzonder hoge score van 95,47%. Bas van de Ven, directeur Development & Transactions bij Amvest: “Met Jonas richten we ons naast de technische duurzaamheid van het gebouw ook op het creëren van een duurzame leefomgeving voor de bewoners en de buurt. De waardering van de jury voor onze aanpak en resultaten door de toekenning van twee BREEAM Awards voelt als een enorm compliment en stimulans.”
 
Over Jonas
 
Jonas is een bijzonder en duurzaam woongebouw in het kloppende hart van de wijk IJburg. Het project is gericht op een- en tweepersoonshuishoudens die veel willen delen en ondernemen. Amvest realiseert in totaal 190 huurwoningen in het middensegment en 83 koopwoningen, variërend van compacte appartementen tot lofts. Jonas wil vooral actief de ontmoeting tussen mensen bevorderen, door gemeenschappelijke ruimtes zoals de livingroom, het dakstrand en de canyon. Het voorplein is ingericht voor gezamenlijke activiteiten voor zowel bewoners als voor de buurt. De integratie van zowel energetische als sociale duurzaamheidsmaatregelen is vanaf het prille begin het uitgangspunt geweest voor het ontwerp.
 
Opdrachtgever: Amvest
Architectonisch ontwerp: Orange Architects
Engineering en sturing BREEAM assessment: ABT
Landschapsontwerp: Felixx Landscape Architects & Planners
Ecologie: Bureau Stadsnatuur
Bouw: Sprangers Bouwbedrijf
BREEAM assessor: Build2Live
 
Meer weten over dit project? Lees hier dan verder!
 
Foto (v.l.n.r.): Robert Llewellyn (presentator), Paul Kierkels (Orange Architects), Nick Vlaun (ABT) en Shamir Ghumra (Director BREEAM).
Afbeelding: Homes-_-Design-Stage-Award-bewerkt
Deel dit bericht