Ilja Werkhoven versterkt directieteam ABT'Samen maatschappelijk relevant zijn'
09 juli 2021

Ze was ooit de jongste marktmeester in Amsterdam. Op de Ten Katemarkt in de Kinkerbuurt leerde Ilja Werkhoven veel over ondernemerschap en het intermenselijk verkeer: de lach, de traan, het gezeur en de humor. Het was in de periode tussen haar afstuderen en haar eerste baan.

De toen 23-jarige Ilja was net werktuigbouwkundige en afgestudeerd in de constructieleer. Echter wist ze al snel dat het management haar meer zou liggen dan de puur technische kant van het vak. Ilja kreeg die kans bij de gemeente Amsterdam als hoofd interne zaken van een stadsdeel. “Een leerzame start want in het facilitaire vak zie je snel wat de consequenties van technische oplossingen in een gebouw zijn voor mensen.”

Focus op innovatie

Ruim 25 jaar later is Ilja Werkhoven directielid van ABT. Ze startte in februari 2021 en leerde de meeste collega’s en relaties noodgedwongen via het scherm kennen. Maar dat gaat nu veranderen. “Ik kende ABT van enige afstand en was verrast hoe breed het bureau actief is. Ook zie ik een grote gedrevenheid en focus op innovatie. Kijk bijvoorbeeld naar onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van duurzamer beton en ons Eleminair-systeem voor virusvrije liften. Fantastisch hoe we in relatief korte tijd concrete resultaten boeken en vernieuwende producten helpen in de markt te zetten.” De wereld, zegt Ilja, staat voor even grote als complexe uitdagingen. De vraag neemt toe naar een combinatie van klimaatadaptieve, natuurinclusieve en sociaal veilige mixed use gebouwen. Dat gecombineerd met digitalisering en nieuwe behoeften van mensen en functies bepaalt de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Het comfort en de beleving van de gebruiker staan meer dan ooit centraal. 

Procesregisseur

“Het is de kunst om alle benodigde disciplines daaraan dienstbaar te maken. Zo kom je samen tot innovatieve producten en diensten.  Als ABT kunnen we de rol van procesregisseur oppakken voor onze klanten. Wij hebben er de organisatie, de mensen en de specialismen voor. Kijk naar de prachtige projecten waaraan we mogen meewerken. Een track record dat er zijn mag. Zeer recent is de Rechtbank Amsterdam daar een sprekend voorbeeld van.” Ilja’s belangrijkste reden om te kiezen voor ABT is de duidelijke ambitie om samen maatschappelijk relevant te zijn: met collega’s van Oosterhoff, partners in de markt en klanten. Met expertisegebieden als transitiemanagement, bewust bouwen en vernieuwing in de bouwsector denkt zij een relevante bijdrage te kunnen leveren. Ilja: “Ik word gezien - met excuses voor de modieuze term - als dienend leider. Het verbinden van mensen en organisaties en zaken stroomlijnen is een rode draad in mijn loopbaan. Het kan altijd beter, met respect voor historie en traditie. Wat ik wil bereiken is dat iedereen lekker kan werken. Door mee te kijken, vragen te stellen en talent op de juiste plek te krijgen. Het creëren van rust en het zorgen voor heldere en goed functionerende processen is ontzettend belangrijk, op de projecten met de klanten en intern. Ik heb in mijn loopbaan veel technische hoogstandjes zien stranden in procesproblemen.”

Energie en creativiteit

ABT is een bedrijf met rastechneuten en procesmanagers die dingen mogelijk maken, vindt Ilja. Een mooie club mensen vol energie en creativiteit. In een mix van generaties, Nederlanders en expats, mannen en vrouwen. “Die diversiteit maakt ons, naast de waanzinnig mooie projecten, ook een aantrekkelijke werkgever. Qua omvang zijn we groot genoeg voor de beste mensen en klein genoeg om de menselijke maat vast te houden.”

Ilja Werkhoven heeft een man en twee kinderen. In haar vrije tijd kweekt ze dahlia’s en stapt ze graag op de motor. Ze gelooft heilig in inclusiviteit en heeft een enorme hekel aan het verspillen van grondstoffen. Dat ze een leidinggevende vrouw in de vastgoed- en bouwsector is, vindt Ilja zelf niet zo bijzonder meer. Lachend: “Ik zit in die zogenoemde ‘technische mannenwereld’ precies op mijn plek, net als veel andere van mijn vrouwelijke ABT-collega’s, heb ik al gemerkt.”

Eerder bij NEVAP en Stichting Bewuste Bouwers

Ilja Werkhoven (1973) is sinds 1 februari 2021 lid van ABT’s directieteam, samen met André Speksnijder en Sander Dorleijn. Ilja was daarvoor werkzaam als directeur bij NEVAP (Nederlands Vastgoedexploitatie Platform) en eerder als directeur bij Stichting Bewuste Bouwers en adjunct-directeur bij Stichting Vernieuwing Bouw. Ilja’s focus ligt bij de stuurgroepen Techniek, Innovatie, Kennis & Kwaliteit en Interne Organisatie. Sander Dorleijn richt zich vooral op de marktontwikkeling en de aandacht van André Speksnijder ligt primair bij de projectenportefeuille van ABT.

Voor meer informatie:

i.werkhoven@abt.eu | +31 15 270 36 63

Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2021.

Deel dit bericht