De ruggengraat van Jonas wordt gevormd door de ‘canyon’. Deze bijzondere ruimte verbindt alle programma’s. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. De bewoners van IJburg kunnen koffiedrinken in de ‘huiskamer’ of tot rust komen in ‘het bos’ achter in het gebouw. De rest van het gebouw is alleen toegankelijk voor de bewoners. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar het dak met een zonneterras.
Extra aandacht is besteed aan het windklimaat in de omgeving van Jonas. Zo is de houten rots aan de voorzijde zo gesitueerd dat het de wind voor het plein en het nabijgelegen horecaterras opvangt.
Jonas heeft een intrinsieke duurzaamheid. Een gezonde woonomgeving, een energie-efficiënt installatie-ontwerp en duurzaam materiaalgebruik maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg. Door de combinatie van groen beton en een houten gevel wordt circa 250.000 kg CO2 bespaart.
Rol ABT
ABT heeft het ontwerp van Jonas integraal benaderd en vanuit de disciplines bouwfysica, duurzaamheid, constructies, installatie, geotechniek en kosten een gedegen advies opgesteld. “Wij zijn dan ook erg trots dat onze inspanningen zijn beloond en dat Jonas als een van de eerste woongebouwen van Nederland, opgeleverd zal worden met een BREEAM-outstanding certificaat, aldus Annebeth Muntinga, bouwfysicus bij ABT”.
Naast ABT waren Orange Architects, SITE Urban Development, Floor Ziegler en Felixx Landscape Architects onderdeel van het Amvest-team.