Jonas_IJburg_ABT_BREEAM-outstanding_duurzaamheid_kosten_constructies_installatie
Jonas_Kavel 42a_IJburg_Amsterdam
Jonas_Kavel 42a_IJburg_Amsterdam_BREEAM_ABT
Jonas_Kavel 42a_ABT_Amvest_BREEAM outstanding_integraal
21 juli 2017

IJburg Amsterdam is met de komst van Jonas een duurzaamheidsicoon rijker

ABT wint als onderdeel van het Amvest- team  de openbare prijsvraag voor de ontwikkeling van kavel 42A op IJburg. De landtong aan de binnenhaven van het Haveneiland neemt een centrale plek in aan de toekomstige IJburgbaai en wordt als een van de eerste woongebouwen van Nederland opgeleverd met een BREEAM-outstanding certificaat.

Het plan Jonas, ontworpen door Orange Architects, refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit en gaat over beschutting, geborgenheid en behaaglijkheid. Het ontwerp is ruimtelijk en sculpturaal. Het markante gebouw straalt robuustheid uit. De gevel is bekleed met zwarthout. De houten latten zijn gebrand, wat het hout verduurzaamt en een karakteristiek uiterlijk geeft. De binnenzijde is warm, gastvrij en spectaculair en geeft uitdrukking aan een modern en duurzaam gemeenschapsleven.  In Jonas worden 250 appartementen gerealiseerd, waarvan 40% casco-koop en 60% in het populaire middeldure huursegment. In de plint op de begane grond is ruimte gereserveerd voor kantoren, horeca, een filmzaal en een gemeenschappelijke huiskamer. Aan de voorzijde van het gebouw ligt een openbaar plein dat wordt begrensd door een houten ‘rots’ met trappen. Deze rots, die tevens de ingang van de parkeergarage is, fungeert als driedimensionale speelplek en kan tevens dienst doen als tribune bij evenementen en voorstellingen. Het plein wordt voltooid met een informele groenplek en (in de zomer) een stadsstrand.

Afbeelding: Jonas_Amvest_Kavel 42a_IJburg_ABT_Orange Architects

De ruggengraat van Jonas wordt gevormd door de ‘canyon’. Deze bijzondere ruimte verbindt alle programma’s. Overdag is de begane grond publiek toegankelijk. De bewoners van IJburg kunnen koffiedrinken in de ‘huiskamer’ of tot rust komen in ‘het bos’ achter in het gebouw. De rest van het gebouw is alleen toegankelijk voor de bewoners. Vanuit de huiskamer leidt een pad dwars door het gebouw naar het dak met een zonneterras. 

Extra aandacht is besteed aan het windklimaat in de omgeving van Jonas. Zo is de houten rots aan de voorzijde zo gesitueerd dat het de wind voor het plein en het nabijgelegen horecaterras opvangt.
Jonas heeft een intrinsieke duurzaamheid. Een gezonde woonomgeving, een energie-efficiënt installatie-ontwerp en duurzaam materiaalgebruik maken van Jonas een duurzaamheidsicoon voor IJburg. Door de combinatie van groen beton en een houten gevel wordt circa 250.000 kg CO2 bespaart. 

Rol ABT
ABT  heeft het ontwerp van Jonas integraal benaderd en vanuit de disciplines bouwfysica, duurzaamheid, constructies, installatie, geotechniek en kosten een gedegen advies opgesteld. “Wij zijn dan ook erg trots dat onze inspanningen zijn beloond en dat Jonas  als een van de eerste woongebouwen van Nederland, opgeleverd  zal worden met een BREEAM-outstanding certificaat, aldus Annebeth Muntinga, bouwfysicus bij ABT”.
Naast ABT waren Orange Architects, SITE Urban Development, Floor Ziegler en  Felixx Landscape Architects onderdeel van het Amvest-team.

Deel dit bericht