Het sublieme paviljoen: de stadskerk wordt bron van energie
21 oktober 2021

Tijdens de Dutch Design Week presenteerden gisteren het talententeam ABT, Obscura en Lesia Topolnyk hun ontwerpvoorstellen voor de prijsvraag 'Sublieme schoonheid | sublieme duurzaamheid. Oproep voor het verduurzamen van iconische stadskerken’. Door het toevoegen van ‘het sublieme paviljoen’ kan de stadskerk een bron van energie worden. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; drie teams waren in de eindronde uitgenodigd hun visie uit te werken tot een schetsontwerp. 

Energiekoppelingen als een sociale context

Het thema ‘Energiekoppelingen: opvang, energieopwekking en -uitwisseling’ was het uitgangspunt voor het team. Daarbij hebben zij energiekoppelingen breed geïnterpreteerd; ook als een sociale context waardoor verbindingen met de omgeving kunnen worden gelegd. De ontwerpers hebben gekozen voor een zichtbare, transparante en regeneratieve toevoeging, zoals veel generaties door de eeuwen heen deden. Kerken worden getransformeerd in een metabolische bron. Een bron niet alleen van stromen van energie, voedsel, schone lucht en water mede door de keuze voor de zonnige zuidzijde van de kerk, maar ook een bron van vermaak, vriendschap, respect en erkenning. Aa-kerk Groningen, Grote Kerk Naarden en Oude Kerk Amsterdam waren uitgangspunt voor de visievorming en ontwerpen voor het team.

Lees hier het volledige juryrapport.

Oude Kerk, Amsterdam
Grote Kerk, Naarden
Aa-Kerk, Groningen

Multidisciplinair team

Voor deze prijsvraag ontstond een samenwerking van professionals op het gebied van ontwerp, duurzaamheid en erfgoed. ABT heeft deze competitie gebruikt als springplank om eigen jonge talenten te laten samenwerken met jonge talenten van buiten de organisatie. Angelique Kamsteeg (cultureel erfgoed), Maria Sara di Maggio (bouwfysica en installaties), Di Fang (stedenbouwkunde) en Peter Mensinga (coördinator Springplank, ontwerper duurzaamheid en klimaatstrategie) vanuit ABT; Katarzyna Nowak (ontwerper en kunstenaar) en Jens Jorritsma (ontwerper en onderzoeker) vanuit Obscura; en Lesia Topolnyk (ontwerper en onderzoeker).

Afbeelding: Groepsfoto Het sublieme paviljoen   de stadskerk wordt bron van energie
© Paul Voorham

Magazine

Afbeelding: cover magazine sublieme schoonheid

De visies en ontwerpvoorstellen van de drie teams staan uitgebreid beschreven in het Magazine Sublieme Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid, te downloaden via www.cultureelerfgoed.nl. De Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed trokken bij deze prijsvraag samen op met negen iconische stadskerken. De prijsvraag werd georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.

Deel dit bericht