11 oktober 2016

Het Nationaal Militair Museum Soesterberg wint Nationale Staalprijs 2016

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg wint de Nationale Staalprijs 2016 in de categorie Utiliteitsbouw. 

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, een ontwerp van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, heeft een spectaculaire stalen dakconstructie van 110 x 250 meter. ABT ontwierp het driedimensionale balkenraster hiervoor, bestaand uit vakwerk in twee richtingen. Voor optimalisatie waren 150 tot 300 miljoen toetsingen nodig; ABT berekende een dak dat geen honderd, maar zestig kilo per vierkante meter weegt.

De jury omschreef het Nationaal Militair Museum als volgt:” Het Nationaal Militair Museum is onverbiddelijk aanwezig en misstaat niet in een aflevering van de tv-serie Extreme Engineering. Het ontwerp is werkelijk subliem doorontwikkeld voor een gelijkmatig beeld van exterieur en interieur. Er is van meet af aan gedacht in staal, wat zijn beslag kreeg in een spannende estafette tussen de constructeur en de staalbouwer. Terwijl de staalconstructie prominent bijdraagt aan de architecturale kwaliteit en zelfs functioneel wordt ingezet voor de ophanging van delen van de museumcollectie, bezit het spel van licht en lucht in het gebouw poëtische kwaliteiten. Het parametrisch ontwerpen als optimalisatietool heeft succesvol bijgedragen aan het minimaliseren van de kilogrammen staal met een minimum aan kolommen, wat ten goede komt aan de beleving." 

Een knap staaltje werk dat mogelijk is gemaakt door een goede samenwerking tussen alle betrokkenen, te weten: Oostingh Staalbouw Katwijk B.V., HNS Landscape Architects, het Ministerie van Defensie - Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf. 

Benieuwd naar de gehele onderbouwing van de jury? Lees dan het juryrapport

Deel dit bericht