29 november 2013

Het grootste gebouw van Nederland
‘De Rotterdam’ officieel geopend

Donderdag 21 november is De Rotterdam officieel geopend. Het ontwerp van architectenbureau OMA is na een bouwperiode van vier jaar opgeleverd. De Rotterdam telt 160.000 m2 aan woon-, kantoor- en horecaruimte en is daarmee het grootste gebouw van Nederland.

De Rotterdam bestaat uit drie torens met ieder 44 verdiepingen op een massieve plintbebouwing. De plint is 30 meter hoog en omvat 6 verdiepingen. Architect Rem Koolhaas heeft het gebouw de bijnaam ‘de verticale stad’ genoemd vanwege de verscheidenheid aan functies en diensten die onder één dak worden gebracht. Naast woon-, kantoor- en horecaruimte is er ook ruimte voor een viersterren hotel met 266 kamers en 2.000 m2 aan congresruimte. NH Hotels heeft er voor gekozen om het tweede Rotterdamse hotel in hun keten te vestigen in De Rotterdam vanwege het uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam.

ABT was vanaf het eerste initiatief bouwkundig partner van OMA bij het project De Rotterdam. In die rol heeft ABT met OMA samengewerkt op onderwerpen als bouwregelgeving, detaillering en maakbaarheid. Naast deze adviserende rol heeft ABT een belangrijke bijdrage gehad in het opstellen van de bouwaanvraagdocumenten. Voor een project van deze complexiteit geen eenvoudige opgave.
In de conceptfase van het project heeft ABT ook als constructeur meegedacht over de beste draagconstructie voor dit niet alledaagse gebouw.

Afbeelding: De Rotterdam_by day and night_rendering_ABT_OMA_constructeur_bouwkundigpartner
Deel dit bericht