Helders stadhuis op voormalige rijkswerf Willemsoord
24 juni 2020
ABT heeft recent opdracht gekregen van ontwikkelingsmaatschappij Zeestad voor het leveren van constructief en geotechnisch advies voor de transformatie van twee werfgebouwen naar Stadhuis Den Helder. Daarnaast brengt ABT de staat van onderhoud en de gebreken van de bestaande constructies in beeld.
 
De gemeente Den Helder wil het stadhuis vestigen in gebouw 66 en 72 op de voormalige rijkswerf Willemsoord. Office Winhov en Van Hoogevest Architecten maakten eerder dit jaar een schetsontwerp voor het nieuwe onderkomen, gebaseerd op de cultuurhistorische waarde en het nautische karakter van de locatie.
 
In gebouw 66 komen alle publieksfuncties. Een ‘binnenstraat’ verbindt de kade aan de zuidzijde van het gebouw met de open ruimte tussen het natte dok en gebouw 72. In gebouw 72 worden kantoorfuncties ondergebracht en zal de karakteristieke betonstructuur nog beter leesbaar worden door een nieuwe vide. Het hart van het gebouw krijgt zo daglicht.
 
25 jaar restauratie
 
Begin 19e eeuw gaf Napoleon Bonaparte Jan Blanken Jansz. de opdracht om in Den Helder de grootste marinebasis met werf van Nederland te bouwen. Na het vertrek van de Koninklijke Marine van de werf in 1995 kreeg de gemeente de volledige 40 hectare in beheer. Sindsdien worden veel historische gebouwen gerestaureerd en is een aantal aangewezen als rijksmonument.
 
Het nieuwe stadhuis gaat naar verwachting in 2023 open.
 
Beelden: © Office Winhov | Van Hoogevest Architecten
Interieur entree gebouw 66
Deel dit bericht