Scherp rekenen
De samenwerking tussen Aspiravi en Windbase ontstond toen de Aspiravi-projecten grootschaliger werden. Fred Popelier: “Wij wilden zelf het wiel niet gaan uitvinden en bij Windbase is veel ervaring beschikbaar. Men koppelt pure vakkennis aan het vermogen om scherp te kunnen rekenen. In de wetenschap dat in onze business elke meter die je nodig hebt er in feite eentje te veel is. Wat ons daarnaast aanspreekt is dat Windbase, naast een optimaal funderingsontwerp, ook kwaliteit hoog in het vaandel draagt. We hebben samen, behalve in Vlaanderen, ook op Curaçao projecten gerealiseerd.”
Fred Popelier vertelt dat Aspiravi ook naar projecten buiten België kijkt. “We bouwen momenteel enkele tientallen windturbines per jaar in België en hebben intussen ook ondernemingen gestart in Spanje en Frankrijk. Daar is nog veel plaats.” Axel Jacobs ziet de grootschalige onshore-projecten in Nederland minder worden. Daarom richt ook Windbase zich meer en meer op internationale onshore-projecten. “Wij hebben al de nodige projecten in buitenland gedaan, tot in Zuid-Afrika aan toe. De uitdagingen om de klimaatdoelstellingen te halen zijn, alleen al binnen Europa, enorm. Genoeg te doen dus.” Beide heren zijn het erover eens dat, waar dat nuttig en nodig is, zij elkaar in die toekomst blijven vinden.
Straks gecertificeerd standaardiseren
Windbase wil ambitieus inzetten. Axel Jacobs: “Wij werken al jaren met een eigen Windbase-rekenmethode, maar blijven leren en verbeteren. Zo doen we, in samenwerking met onder andere Aspiravi, metingen van het gedrag van een fundering in de praktijk met ingebouwde fibre optic meetapparatuur (locatie van foto). Komt de theorie overeen met de werkelijkheid? Met die verkregen inzichten optimaliseren we verder en kunnen we veilig blijven ontwerpen. Daarnaast laten we onze ontwerpmethodiek certificeren door een internationaal erkende autoriteit. Dit certificaat hopen we eind 2022 te verkrijgen. Wij werken momenteel aan een nieuw funderingsconcept dat is gebaseerd op gecertificeerde standaardfunderingen voor gangbare soorten ondergrond en types windturbine in allerlei denkbare combinaties. Daarmee krijgt de klant vroeg in zijn project een goed beeld van de benodigde fundering en de kosten ervan en heeft men ook de zekerheid van een geoptimaliseerd en kwalitatief hoogstaand product. Een mogelijkheid daarbij is om te werken met een overgangsstuk voor de verankering van de turbine op de fundering, waardoor er een onafhankelijkheid van het turbinetype ontstaat.”
Fred Popelier: “Vooral bij grotere projecten zie ik kansen voor dit initiatief. Het is een vorm van zekerheid die wij als Aspiravi zoeken. Turbines zijn gigantische hefbomen die staan te wringen op hun fundering. Het is dan geruststellend om het
ontwerpen van deze funderingen over te kunnen laten aan een expert. Werken met gecertificeerde standaardproducten is dan ook een vorm van risk management.” Fred Popelier en Axel Jacobs kijken tevreden terug op de samenwerking
van de afgelopen tien jaar en gaan met vertrouwen de uitdagingen van de toekomst aan.
Voor meer informatie: a.jacobs@windbase.eu | 06 226 83 891
Dit artikel is gepubliceerd in het ABT Magazine, juni 2022
Beeld: © Aron Nijs Fotografie