Glas Award 2021 voor Depot Boijmans Van Beuningen
16 september 2021

Depot Boijmans Van Beuningen wint vandaag de Glas Award 2021! Rowan van Wely (ABT) en Arjen Ketting (MVRDV) namen de prestigieuze prijs in ontvangst, uitgereikt door Maxime Verhagen (voorzitter van Bouwend Nederland).

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het biedt onderdak aan de ruim 150.000 kunstobjecten uit de museumcollectie. Daarnaast heeft het depot op 35 m hoogte een restaurant en een dakbos.

Maakbaar en haalbaar

Als geveladviseur heeft ABT aangetoond dat de spiegelgevel technisch haalbaar was, maakten wij het technisch gevelontwerp en ondersteunden wij MVRDV bij de bouwkundige uitwerking van het hele gebouw. 

Het projectteam van het Rotterdamse Depot Boijmans Van Beuningen bestaat uit MVRDV, ABT, Sorba Projects, BAM Bouw en Techniek.

Afbeelding: Glas Award-2021-1

1664 glaspanelen
Het ronde, schaalvormige depotgebouw is 40 meter hoog en 60 meter in doorsnee. De gevel is rondom van top tot teen afgewerkt met spiegelend glas. Rowan van Wely, projectleider Depot Boijmans Van Beuningen en sinds 2014 betrokken namens ABT: “Voor ons was de belangrijkste uitdaging: hoe houden we deze zeer complexe vorm technisch onder controle? De 1664 glaspanelen moeten de horizontale en verticale lijnen van het gebouw tot op de millimeter nauwkeurig volgen om het gewenste visuele effect te verkrijgen.”

Uiteindelijk kwam het team tot een indeling van 26 unieke glaspaneelontwerpen. “De panelen zijn niet cirkelvormig, maar sferisch gebogen. Voor het beschrijven en beheersen van de vorm en de spiegeling hebben we gebruikgemaakt van parametrische ontwerptools.”

Afbeelding: Glas Award-2021-2

Glas Award

De andere 4 genomineerde Glas Award-projecten waren de Fietsenstalling Koningin Julianaplein te Den Haag, de Sint Nicolaaskerk te Denekamp, Kantoorgebouw Pharos en The Looking Glass. 

De Glas Award is een prestigieuze en toonaangevende vakprijs in de vlakglasbranche. De prijs is een initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. 

Meer weten over de bijdrage van ABT aan dit spectaculaire project? Lees het hier!

Afbeelding: 1 HOOFDFOTO Depot_december_2020_©Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Deel dit bericht